Ostalo

Pomurski policisti opozarjajo na povečano število vlomov v jesenskem času

Kot so sporočili iz PU Murska Sobota, policisti in kriminalisti v jesenskem času pogosto beležijo povečanje števila vlomov v stanovanjske hiše iz katerih vlomilci odtujijo denar, bančne kartice, nakit ter tehnične predmete.
“Vlomi se dogajajo predvsem v času tik pred temo – pozni popoldanski čas in zgodnji večerni čas. Prav tako opažamo, da storilci izvršujejo tudi tatvine pri katerih izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in jim pod različno pretvezo (npr. prodajo posode, oblačil, odej, nožev, itd.) odtujijo denar in druge vrednejše predmete,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Zato policisti še posebej opozarjajo vse občane, da poskrbijo za varnost svojih objektov in svojega premoženja, da zaklepajo vrata in zapirajo okna, predvsem pa spremljajo dogajanje v okolici, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. “V primeru daljše odsotnosti naj o tem obvestijo svoje najbližje in sosede ter jih zaprosijo, da jim iz poštnega nabiralnika poberejo pošto in občasno prezračijo prostore, s čimer bodo poskrbeli, da ne bo videti hiša zapuščena in bolj vabljiva za vlomilce,” so še sporočili iz PU Murska Sobota.

Pogosti so vlomi v hiše in stanovanja v času, ko se začne mračiti namreč takrat storilci najlažje opazijo ali je hiša zapuščena (pa če tudi za kratek čas-sprehod). “Zato predlagamo, da v primeru kratke večerne odsotnosti (sprehod, trgovina) pustite v hiši prižgano kakšno luč, radio, televizijo in na tak način odvrnete storilce od vloma v vaš objekt,” so še sporočili.

V kolikor opazite sumljiva vozila ali osebe vas policija naproša, da si zabeležite registrsko številko vozila, opis oseb in smer kam so se osebe odpeljale. O tem obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200. V primeru, da opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu.

“Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več – pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Poskušajte si zapomniti kako je bil oblečen, v katero smer je odšel ali morebitno registrsko številko vozila s katerim se je odpeljal. Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja,” so zaključili pri policiji.