Ostalo

Pomurski galop: Ta se na prizorišče v Lendavo vrača 6. julija

V začetku letošnjega aprila se je zaključilo prvo tehnično usklajevanje organizacije prireditve Pomurski galop. V svoji četrti izdaji se prireditev znova vrača v Lendavo, na sporedu pa bo 6. julija. Spomnimo: Gre za pomursko predtekmovanje za Nacionalni galop, ki se vsako leto pred več deset tisoč obiskovalci odvija v madžarski prestolnici.
Celodnevna prireditev Pomurski galop bo letos na sporedu 6. julija in sicer v Lendavi. Organizatorji so se, kot kaže, uspeli dogovoriti z lastnikom zemljišča nasproti Term Lendava, kateri letos za izvedbo tekmovanja ni imel zadržkov. Tehnično usklajevanje, to je usklajevanje med Društvom ljubiteljev konj, Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo in Občino Lendava je bilo konstruktivno, lastnik zemljišča, to je Jožef Magyar, pa bo zemljišče ponudil v brezplačno uporabo, pri tem pa velja omeniti, da se zemljišče menda prodaja.

Občina Lendava sicer predlaga, da bi se prireditev v bodoče preselila v Petišovce, v neposredno bližino spidvejišča, kjer že domujejo spidvejisti, motoristi, lokostrelci, nogometaši in športni strelci. Takšna rešitev bo najverjetneje prišla v poštev po tem, ko bo zemljišče nasproti Term Lendava dejansko tudi prodano. Da bi zemljišče kupilo Društvo ljubiteljev konj je sicer zelo malo verjetno, saj bi to zanje predstavljalo prevelik finančni zalogaj. Vsi pa nad lokacijo v Lendavi niso povsem navdušeni, saj del organizatorjev meni, da je veliko bolj primerna lokacija v Dolgi vasi.

Občina Lendava tudi za lokacijo v Dolgi vasi nima zadržkov, a po besedah župana Magyarja, bo v prihodnosti v Petišovcih ob spidvejišču urejen športni center, katerega cilj je združiti čim več športnih panog na enem mestu. Do sedaj so se minuli trije Pomurski galopi zvrstili na treh različnih lokacijah, kar z vidika organizacije in vedno novega načrtovanja prireditve predstavlja velik izziv. In finance? Krovna organizacija pomurskih Madžarov kot največji pokrovitelj, za prireditev letos namenja 15 tisočakov.

Dirka v galopu je dolga 1100 metrov, tekmovalci pa bodo nastopili v dveh kategorijah: Najprej bodo dirkali predstavniki madžarske manjšine, nato slovenski jahači, saj bo zmagovalec predstavljal Slovenijo na galopu v Budimpešti. Na takšni prireditvi se ne uporablja biča in ostrog, je pa obvezna uporaba vseh zaščitnih elementov tako tekmovalca, konja kakor tudi proge.