Ostalo

Pomurska nogometna liga se vrača

Izvršna odbora nogometnih zvez Lendava in Murska Sobota sta ponovno ustanovila skupno tekmovalno ligo, Pomursko nogometno ligo. Začetek lige bo že to sezono in sicer v jeseni, ko se tudi pričnejo vse nogometne lige.
Pomurska nogometna liga se, kot kaže, vrača. Ta je bila ukinjena v tekmovalnem letu 2013/2014, sestavljali pa so jo, kot jo bodo tudi sedaj, klubi iz MNZ Murska Sobota in MNZ Lendava. Obe Medobčinski nogometni zvezi takrat nista našli načina za skupno nadaljevanje lige, tokrat pa je, kot kaže, le prevladal razum in moč pogovora. Takratni predsednik MNZ Lendava, Branko Gros je murskosoboški medobčinski nogometni zvezi takrat očital, da so ligo ukinili brez njihove vednosti.

Sedaj pa se, kot kaže, Pomurska nogometna liga vrača. Ta je že sicer bila znana kot zelo atraktivna nogometna liga, v kateri so sodelovali pomurski klubi, ki so želeli in so imeli možnost stopiti iz medobčinskih okovov, a pri tem niso bili dovolj finančno podkrepljeni za tretjo državno ligo. Vodenje nogometne lige med zvezama bo potekalo izmenično in sicer vsake 2 tekmovalni leti. Liga bo sestavljena iz štirinajstih nogometnih klubov, le prvo leto bo liga sestavljena iz osmih moštev.

Nogometna srečanja bodo sodili sodniki MDNS Murska Sobota in ODNS Lendava, v ligi pa glede infrastrukture in organizacije tekem veljajo enaki pogoji, kot so veljali v 3. državni ligi do vključno tekmovalnega leta 2014/15. Vsem klubom priporočajo, da je mera igralne površine 100m x 64m, ki je obvezen kriterij za nastopanje v 3. državni ligi. V pomurski nogometni ligi lahko ekipo vodijo trenerji, ki imajo veljavno najmanj “B” licenco za tekoče leto. 

Klub, ki  želi nastopati v pomurski nogometni ligi mora v istem tekmovalnem letu obvezno v prvenstvu MNZ ali višjem rangu tekmovanja (NZS) nastopati z mladinci U19, ali kadeti U17, ali U15 in še najmanj 1(eno) ekipo izmed kategorij U13, U11, U9 ali U7. Omenjeno velja le za tekmovalno sezono 2018/19. V vseh naslednjih sezonah mora nogometni klub v istem tekmovalnem letu, obvezno v prvenstvu MNZ ali višjem rangu tekmovanja (NZS) nastopati z mladinci U19, ali kadeti U17, ali U15 in še najmanj 2 (dvema) ekipama izmed kategorij U13, U11, U9, U7. Skupno najmanj s 3 (tremi ) ekipami mlajših kategorij.

Prvak PNL si pridobi pravico napredovanja v 3. SNL- Vzhod. 13. (trinajsto) in 14. (štirinajsto) uvrščena ekipa po končanem prvenstvu nazadujeta v MNZ ligo po svoji teritorialni pripadnosti. Če iz 3.SNL-vzhod v PNL izpada več ekip, PNL poleg 13. in 14. uvrščene ekipe izpade toliko ekip, da liga v novem TL. šteje 14 ekip. Če pa so v PNL 3 (tri) prosta mesta, se liga popolni skozi dodatne kvalifikacije predstavnikov obeh MNZ.

V primeru, da si član 3.SNL-vzhod iz MNZ Murska Sobota in MNZ Lendava skozi tekmovanje zagotovi obstanek v ligi, pa ne zaprosi za licenco za naslednje TL, se v prihodnji TL, uvrsti v ligo MNZ po svoji teritorialni pripadnosti, in NE v PNL.