Ostalo

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost kupila stavbe gostišča Kočar v Dolgi vasi

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), krovne organizacije prekmurskih Madžarov, Ferenc Horváth, je v minulih dneh podpisal pogodbo z lastnikom gostišča Kočar za nakup treh stavb, katere je sicer lastnik prodajal že nekaj let. Kupnino v višini 520.000 evrov bo PMSNS z denarjem iz sosednje Madžarske plačal v dveh delih, 300 tisočakov pa bo namenjenih za delno prenovo objektov.
Že več let so pri PMSNS iskali rešitve za postavitev oz. ureditev prenočišč, predvsem za potrebe srednješolcev, ki bi se iz preostalih dvojezičnih območij Prekmurja želeli šolati v lendavski Dvojezični srednji šoli, pa tega zaradi oddaljenosti trenutno ne morejo oz. zmorejo, prenočišča pa bi uporabljali tudi v turistične namene. Tako so se vodilni po številnih dogovorih in predlogih odločili za nakup gostišča Kočar, ki obsega tri stavbe, za nakup pa so prejeli sredstva iz sosednje madžarske. Celoten projekt je vreden 821 tisočakov, od katerih je 520 tisočakov namenjenih za nakup, preostalih 300 tisočakov pa za delno prenovo.

Kot je dejal Ferenc Horváth, se zaveda, da gre za veliko investicijo, stavbe pa bi lahko dejansko uporabljali že takoj po nakupu, saj so opremljene. Opremljen je tudi gostinski del, ob objektu pa so tudi parkirišča. Z izdajanjem sob bodo seveda lahko pričeli ko se v državi popravi epidemiološka slika, sredstva namenjena za prenovo pa menda ne bodo zadostovala za celotno prenovo, za delno pa vsekakor. Trenutno potekajo ogledi in cenitve, na podlagi katerih bo izdelan koncept prenove. Za tem sledi izvedba del. En od objektov je v preteklosti že služil recimo za prenočitve delavcev, s čimer nameravajo nadaljevati, če za to seveda izkazan interes. Dobrodošli bodo seveda tudi turisti in v prvi vrsti dijaki, saj bo šlo za dijaški dom oz. hostel.

Bi pa novi lastnik želel povečati udobje in ponudbo, oz. drugače rečeno, pridobiti zvezdico več. Cilj je kljub zvezdici več biti cenovno dostopen vsem, so še sporočili. V večji meri računajo na turiste iz Madžarske, kot posameznike in pa tudi na organizirane skupine. Ali bodo omenjena prenočišča delovala pod okriljem podjetja Minta d.o.o., katerega ustanovitelj je PMSNS, ali neposredno pod PMSNS, bo odločil svet PMSNS.