Ostalo

Pomurska avtocesta: Z magnetom manipuliral zapisovanje časa trajanje vožnje

Mariborski policisti so bili včerajšnje zgodnje jutro aktivni skorajda na zaključku pomurske avtoceste A5 in sicer v bližini Pernice. Zaustavili in kontrolirali so voznika tovornega vozila, sicer državljana Slovenije in ugotovili, da manipulira s tahografom, kar pa je hud prekršek.
Policisti Postaje prometne policije Maribor so danes, ob 1.55, na avtocesti A5 v bližini Pernice ustavili 36-letnega državljana Slovenije, voznika tovornega vozila s priklopnikom.

Med kontrolo so policisti ugotovili da je imel voznik na senzorju menjalnika tovornega vozila nameščen magnet, zaradi česar je tahograf prikazoval počitek namesto dejanske vožnje. Tako je bil magnet uporabljen za manipulacijo zapisovanja časa vožnje.

Policisti so mu magnet zasegli in mu s plačilnim nalogom izrekli 2.000 evrov globe. Zraven tega bodo lastniku vozil t.j. samostojnemu podjetniku, pri katerem je opisani kršitelj zaposlen, izdali odločbo o prekršku v t.i. hitrem postopku. Predpisana globa za tak prekršek je od 6.000 do 24.000 evrov.

Podatki in analize zadnjih odkritih primerov manipulacij tahografov kažejo, da se pojavljajo vedno nove oblike ter skrita mesta, kjer so manipulacijske naprave nameščene, odkrivanje teh pa je zelo kompleksno in zahteva specifično znanje in poglobljen pristop. V tem primeru je šlo za mehansko manipulacijo, policisti pa so se že tudi na pomurski avtocesti v preteklosti srečali z manipulacijo s posebnimi elektronskimi vezji in podobnim.