Ostalo

FOTO: 21 razstavljavcev v kupoli Vinariuma razstavlja pirhe

V kupoli razglednega stolpa Vinarium Lendava se je odvila krajša slovesnost ob otvoritvi razstave Velikonočni pirhi štirih dežel. Razstava z velikonočno tematiko na stolpu poteka že četrto leto zapored, na njej se do konca aprila predstavlja 21 razstavljavcev iz štirih držav: Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.
V razstavnih vitrinah so tako na ogled pretežno pirhi, ki so nastali v različnih tehnikah, med katerimi sta najbolj razširjeni tehnika batik, kjer s posebno pisalko nanašajo stopljen vosek na jajce, ter tehnika praskanja, ko se na pobarvano jajce z ostrim nožkom praska ali po domače škraba različne, predvsem spomladanske motive. Med razstavljavci sta letos prvič tudi mojstrica domače obrti s tipičnimi belokranjskimi pisanicami ter tudi izdelovalec posebnih velikonočnih pisanic iz Novega Sada – ki je sicer član lokalnega kulturno-turističnega društva – ki gosja, račja, kokošja in celo nojeva jajca pretvarja v prava umetniška dela.

Program ob otvoritvi je popestril nastop harmonikarjev Glasbene šole Lendava, obiskovalci pa so si poleg razstave pirhov lahko ogledali tudi priložnosti katalog, ki je nastal ob omenjeni razstavi. Razstava Velikonočni pirhi štirih dežel bo na ogled do 30. aprila 2019.

Na ploščadi pred stolpom ob razstavi pirhov obiskovalce vabi tudi pisanica velikanka, ki je nastala izpod čopičev umetnikov naive iz Molve z motivi prizorov štirih letnih časov in je plod tesnega prijateljskega sodelovanja med Turistično zvezo Lendava vabi in Turističko zajednico Koprivačko – križevačke županije.

Sicer pa bo velikonočna tematika poleg razstave na stolpu v Lendavi tudi v tednu pred veliko nočjo, med 12. in 14. aprilom, ko bo v zgornjem preddverju Gledališke in koncertne dvorane na ogled razstava Pirhi, vino in velikonočni izdelki.