Ostalo

Pomlad je zagotovo tukaj: V pokrajino ob Muri se vračajo prve štorklje

Po letošnji izjemno topli in neobičajni zimi je nastopilo obdobje toplejših dni, pa čeprav tudi ti do sedaj niso bili posebno drugačni. Po gozdovih in v vinogradih se že razlega ptičje petje, izpod ruše so že pred dnevi pogledali prvi zvončki in trobentice, v Mostju pa so občani predvčerajšnjim opazili že prve štorklje.
Ljudje zelo dobro opazujemo svojo okolico in kaj hitro opazimo spremembe, še posebej če te v nas zbujajo pozitivna čustva. Najprej nas ponavadi presenetijo zgodnje cvetice in petje ptic, ki smo jih še slaba dva tedna prej opazovali na naših krmilnicah. Vendar pravijo, da se pomlad prebudi, ko se vrnejo prve ptice selivke. Prav zato vam z veseljem sporočamo – pomlad prihaja!

Običajno se prve štorklje vrnejo v Pomurje in Slovenijo v sredini marca, zadnje v drugi polovici aprila. Vračajo se posamezno, torej vsaka sama odloči, kdaj se bo vrnila. V Pomurju je med 40 in 50 gnezdečih parov štorkelj, v Sloveniji okoli 250. Ne drži pa, da se praviloma prvi vrne samec in pripravi gnezdo za družico. Tisti, ki prej pride, začne pripravljati gnezdo. Samica običajno znese po štiri jajca, mladiči rastejo vse do avgusta. Potem se že morajo morajo učiti leteti, saj jih konec avgusta ali na začetku septembra čaka dolga pot v toplo Afriko, ker prezimijo.

Število štorkelj v Pomurju sicer nekoliko upada, povečuje pa se na drugih koncih, na primer na Dolenjskem. Pred leti so ponekod učenci po osnovnih šolah popisali štorklje in njihova gnezda. Bela štorklja je zavarovana živalska vrsta, ki se domov običajno vrne sredi marca, v Pomurju pa je to še vedno pomemben dogodek, saj o njihovem prihodu ljudje že leta poročajo nam, lokalnim medijem, ki novico seveda objavimo!

Štorklja v Mostju:

FOTO: Jože Gabor