Ostalo

Policisti PU Murska Sobota so prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij

Policisti PU Murska Sobota so prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih.
Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Ugotavljamo, da poleg finančne škode izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko. V omenjenih primerih se vse skupaj začne tako, da se neznanec ali neznanka, navadno pod izmišljenim imenom in z lažnim profilom, izdaja za žrtvinega sovrstnika.

Po potrditvi »prijateljstva« na družbenem omrežju neznanec mladoletnemu ali odraslemu uporabniku pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, naj vsa njuna nadaljnja komunikacija poteka preko drugih spletnih omrežij za hitro komuniciranje, predvsem preko storitev z videokomunikacijo, kot je Skype.

Po nekaj stikih, ko se med njima vzpostavi (lažno) zaupanje, neznanec izkoristi informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in uporabnika pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero.

Neznanec to početje posname, nato pa se začne izsiljevanje. Od žrtve zahteva še več podobnih spolnih aktivnosti ali nove, še bolj intimne fotografije. Ali pa zahteva denar. V primeru, da žrtev denarja ne bo dala, grozi, da bo žrtvine gole ali polgole posnetke objavil na spletu, forumih in portalih, ki jih obiskujejo žrtvini prijatelji. Grozi tudi, da jih bo poslal njenim znancem ali staršem ter sodelavcem in delodajalcu, če je žrtev zaposlena.

V tej zvezi policija svetuje:

– Dobro zaščitite svojo zasebnost;
– Pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij dobro premislite;
– Raje ne objavljajte in nikomur ne pošiljajte svojih intimnih fotografij ali posnetkov;
– Ko so enkrat objavljeni na spletu, jih je namreč skoraj nemogoče izbrisati;
– Pozornost pri dodajanju novih prijateljev in ne zaupati neznancu samo na podlagi fotografije;
– Ne dajati nobenih osebnih podatkov in ne objavljajte svojih ali drugih fotografij;
– Ne privolite v slačenje med pogovorom z neznanci preko Skypa ali drugih omrežij;
– Komunikacijo, ki se začne na zgoraj opisan ali podoben način, je priporočljivo prekiniti, vse stike pa blokirati. Samo tako lahko prekinete začarani krog izsiljevanja;
– Nikakor jim ne nakazujte denarja;
– Spletna kamera naj bo v času, ko se ne uporablja, izključena;
– Spolno nadlegovanje in izsiljevanje preko spleta je kaznivo in če ste žrtev izsiljevanja, tega ne zadržujte v sebi, ampak takoj poiščite pomoč:
– Predlagamo, da prijavo podate policiji na najbližji policijski postaji, za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov pa se obrnite na cert@cert.si.

Pri pojavu internetnih prevar in zlorab prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve preko spletnih strani. Zato je pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju preko interneta dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. Med prevarami preko elektronske pošte so najbolj znana nigerijska pisma, kjer nas želijo napadalci prepričati v sodelovanje.

Pogosti tudi Phising in Pharming napadi

Vedno pogostejši so napadi Phishing, kjer napadalci preko ponarejenih elektronskih sporočil zavajajo osebe oziroma podjetja, da posredujejo zaupne informacije številke kreditnih kartic, številke računov, PIN kode ipd. neznani osebi. Pojavlja se tudi nova tehnika internetnih zlorab Pharming, ki vključuje spreminjanje naslovov sistema DNS, tako da uporabnik ne obišče originalnih spletnih strani, ampak druge, narejene posebej za zbiranje zaupnih podatkov oziroma za krajo identitete.

V zvezi internetnih prevar in zlorab policija svetuje, da ravnajte odgovorno in varno pri uporabi svetovnega spleta. V kolikor pa postanete žrtev, poiščite pomoč in podajte prijavo policiji.