Sveže

Policisti bodo v naslednjih dneh strožje preverjali hitrost

Na cestah je velikonočna nedelja minila precej mirno, promet pred mejnimi prehodi pa se je zgostil šele zvečer. Več gneče je moč pričakovati danes, ko se praznični podaljšani konec tedna končuje. Policisti bodo z današnjim dnem pričeli tudi lov na (pre)hitre voznike.

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost. Hitrost je eden glavnih krivcev prometnih nesreč na naših cestah, veliko takih se konča s smrtjo. V prihodnjih dneh bo policija zaostrila nadzor, napovedujejo še, da bodo na voznike prežali z vsemi razpoložljivimi radarskimi sistemi. Najbolje je torej, da ves čas, kjer koli in kadar koli, vozite po omejitvah. Hitrost je bila lani kriva za kar tretjino vseh smrtnih žrtev na naših cestah.

Poostrene radarske kontrole se pričnejo danes, trajale pa bodo vse do konca meseca. Posebna pozornost bo v omenjeni akciji Hitrost, s sloganom “NE PREHITEVAJ ŽIVLJENJA. HITROST UBIJA!” namenjena mladim voznikom. Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti, saj bi z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).