Sveže

Policijska uprava Murska Sobota uspešno vodila kriminalistične preiskave in razbila organizirano združbo, ki je preprodajala droge

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policije uprave Murska Sobota so več mesecev tekom letošnjega leta na podlagi utemeljenih razlogov za sum, zbirali obvestila in materialne dokaze zoper osumljene, kateri so v tem časovnem obdobju iz koristoljubja v organizirani kriminalni združbi storili večje število kaznivih dejanj neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. Člena KZ-1, s tem da so vršili organizirano preprodajo prepovedane droge heroin in kokakin.
Kriminalisti so skozi izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov kakor tudi na podlagi izvedenih klasičnih policijskih ukrepov zoper vse navedene osumljence ugotovili, da so bili organizirani v tri manjše hudodelske združbe, med katerimi je ena združba delovala neodvisno od drugih dveh, pri čemer sta drugi dve združbi bile povezani saj so se posamezni osumljenci med sabo poznali. Posamezni osumljenci  so si organizirali mrežo prekupčevalcev in posrednikov pri izvrševanju omenjenih kaznivih dejanj.

Osumljeni so za izvrševanje kaznivih dejanj imeli točno razdeljene vloge prav tako pa je bila razvidna hiarhija združbe. Organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano, ter kontinuirano izvrševali kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami. V navedenem obdobju so kriminalisti osumljenim uspeli dokazati storitev 74 kaznivih dejanj in izvesti 15 zasegov prepovedane droge.

V času preiskovanja, vključno s hišnimi preiskavami je bilo zaseženo 759 gramov prepovedane droge heroin, 35 gramov prepovedane droge kokain, 5.200 gramov prepovedane droge konoplja, 220 gramov konopljine paste – smole. Kriminalisti so tako osumljenim uspeli dokazati v predkazenskem postopku na podlagi zasegov droge in na podlagi drugih zbranih materialnih dokazov preprodajo več kot 100 g kokaina in več kot kilogram heroina. Vrednost omenjene količine prepovedane droge v ulični preprodaji znaša okrog 60.000 evrov.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Murski Soboti je bilo 21.10.2019 opravljenih 10 hišnih preiskav na območju Policijske uprave Murska Sobota, Maribor, Celje in Ljubljana, pri dveh osumljenih pa so kriminalisti opravili le osebni preiskavi.

Osmim osumljenim, starim od 21 do 55 let je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so kot člani organizirane kriminalne združbe storili več kaznivih dejanj neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1B. Dne 22. 10. 2019, so bili osumljeni s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, kateri je zoper vseh osem odredil pripor.

Vsi osumljeni so v preteklosti bili že obravnavani za istovrstna kazniva dejanja, prav tako pa smo kriminalisti tekom preiskovanja navedenih kaznivih dejanj ugotovili, da osumljeni za preprodajo in uživanje prepovedanih drog niso izbirali odročnih krajev in so dejanja izvrševali v urbanih naseljih v neposredni bližini šol, javnih ustanov na javnih krajih, kar je pri lokalnem prebivalstvu povzročalo zgražanje in strah.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. odstavku186. člena KZ-1B je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. Za kvalificirano obliko po tretjem odstavku (storjeno v hudodelski združbi) pa je predpisana kazen zapora od 5 do 15 let.