Ostalo

Policija bogatejša za nova vozila

Vozni park slovenske policije je bogatejši za 30 novih motornih koles, osem službenih vozil za oglede krajev prometnih nesreč ter pet civilnih vozil z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida. Slovesni prevzem je bil včeraj, 15. novembra 2016, udeležil pa se ga je tudi generalni direktor policije Marjan Fank.

Motorna kolesa

V uporabo so jih prejeli policisti prometniki in policisti Centra za varnost in zaščito v Upravi za policijske specialnosti, in sicer gre za 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF.

Delo na področju nadzora in urejanja prometa policija lahko izvaja na visoki ravni le ob predpostavki, da ima na voljo ustrezna prevozna sredstva, med katera spadajo tudi motorna kolesa. Z motornimi kolesi so policisti veliko bolj mobilni, saj predvsem v večjih zgostitvah prometa z osebnimi vozili veliko težje pridejo na določeno točko. Motorna kolesa so nepogrešljiva tudi pri spremstvih varovanih oseb in izvajanju spremstev različnih kolesarskih in drugih prireditev. Z uporabo motornih koles hkrati lahko zagotavljamo večjo pokritost policistov na terenu, saj lahko delujejo nekoliko bolj razpršeno.

Motorna kolesa so bila v policiji zadnjič nabavljena v letu 2008, ko so policisti prevzeli v uporabo 14 motornih koles Yamaha FJR1300. Pred tem smo v letu 2007 nabavili motorna kolesa Honda NT 700, v letu 2006 pa so bila dobavljena vozila BMW RT 1150.

Motorna kolesa, ki jih uporabljajo policisti, potrebujejo posebno opremo, hkrati pa morajo zagotavljati najvišje standarde varnosti in funkcionalnosti. BMW je edini evropski proizvajalec motornih koles, ki serijsko proizvaja specialna motorna kolesa. S serijsko proizvodnjo so namreč vsi deli na specialnem vozilu prilagojeni za večje obremenitve kot pri civilnih motorjih, kar bistveno vpliva na varnost policistov, zato lahko izrazimo zadovoljstvo, da smo preko javnega razpisa uspeli pridobiti omenjena motorna kolesa.

BMW R 1200 RT ima vgrajen zračno-tekočinsko hlajeni BMW-jev bokserski motor s še več navora in z največjo močjo 125 konjskih moči. V bogati serijski opremi vsebuje tudi potovalni računalnik in ogrevane ročice. Novi BMW R 1200 RT SF (policijska različica) ima dodatno prilagojeno ergonomijo stikal za upravljanje policijskih luči, sirene in radijske zveze, in sicer tako, da lahko policist motorist vedno varno upravlja motorno kolo in ne odmika rok od krmila. Motor ima vgrajen tudi najnovejši ABS sistem in sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, z izbiro načina delovanja RAIN ali ROAD pa še dodatno spreminja karakteristike delovanja motorja in varnostnih sistemov.

V slabših vremenskih razmerah, npr. v dežju, je v načinu delovanja RAIN podajanje moči motorja še bolj zvezno, sistem proti zdrsu zadnjega kolesa pa je še bolj občutljiv. Dodatno pa je za varnost in udobje policista poskrbljeno z električno nastavljivim vetrobranom po višini in gretjem ročic.

S prenovitvijo voznega parka motornih koles je slovenska policija poskrbela za bistveno izboljšano varnost policistov motoristov,kar pomeni tudi večjo varnost drugih prometnih udeležencev. Obenem nova motorna kolesa prispevajo tudi k varstvu okolja, saj vsi novi motocikli izpolnjujejo normative EUR4, ki bodo stopili v veljavo leta 2017.

Vozila za oglede krajev prometnih nesreč

Za delo prometne policije je ustrezen vozni park ključnega pomena, zato v letošnjem letu postajam prometne policije predajajo v uporabo tudi vozila, ki so ustrezno predelana za izvajanje ogledov krajev prometnih nesreč. V letošnji dobavi bo vsaka postaja prometne policije dobila v uporabo eno tovrstno vozilo. V uporabo je bilo predanih šest vozil VW Caddy Maxi in dve vozili VW T6 Furgon. Tovrstna vozila so bila v policiji zadnjič nabavljena v letu 2010, ko je bilo dobavljenih pet vozil VW Transporter.

Provida

V sklopu letošnjih nabav vozil za prometno policijo bodo v uporabo predali tudi pet vozil VW Passat, v katera bodo naknadno vgrajeni videonadzorni sistemi PROVIDA. Policija je dve tovrstni vozili prevzela v uporabo v lanskem letu, 7 vozil je bilo prevzetih v uporabo v začetku leta 2013, ves ostali vozni park pa je na tem področju starejši in zato potreben obnove.

Že dobavljena vozila za vgradnjo radarskih sistemov

V letošnjem letu je bilo postajam prometne policije že dodeljeno v uporabo pet vozil VW Caddy, v katera se trenutno vgrajujejo radarski sistemi (nabavljeni so bili namreč tudi trije radarski sistemi za vgradnjo v vozilo in dva merilnika hitrosti, ki sta vgrajena v premično ohišje).