Ostalo

Poletni sodniški kamp v Lendavi: Deveterica uspešnih

Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je minuli vikend vse nogometne zanesenjake povabila na Poletni sodniški kamp, ki se je odvil na Dvojezični srednji šoli v Lendavi. Kampa se je udeležilo devet kandidatov in prav vsi so omenjeni kamp uspešno zaključili.
Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v Lendavi minuli vikend organizirala Poletni sodniški kamp, ki se je odvil na Dvojezični srednji šoli v Lendavi. V Pomurju je nogomet najbolj razširjen in popularen šport v regiji, kjer znotraj Medobčinske nogometne zveze Lendava deluje 15 klubov velikega nogometa, registriranih je 2.092 igralcev in igralk znotraj 61 ekip, za razširjenost in razvoj igre v z nogometom okuženi regiji pa so potrebni tudi novi sodniki in sodnice.

Pred začetkom vpijanja znanja iz Pravil igre na DSŠ Lendava z usposabljanjem in tečajem za nove sodnike so zbrane kandidate pozdravili tudi predsednik Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Lendava Marjan Tompa (130 tekem v 1. SNL in Pokalu), vodja strokovnega odbora lendavskih sodnikov Miran Bukovec (125 tekem v 1. SNL in Pokalu) ter prvoligaški sodnik Bojan Mertik iz Odrancev (129. tekem v 1. SNL), ki je letos sodil tudi finale pokala NZS med ekipama Maribor in Olimpija.

Sodniški kamp je bil namenjen vsem fantom in dekletom nad 15 let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov(-ic), spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj, za konec programa pa so v bazenih Term Lendava opravili še regeneracijo. Sodniške vrste potrebujejo okrepitve.

Po ogledu video slovenskih sodnikov in uradni otvoritvi je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil vlogo sodnikov v modernem nogometu, zatem pa je bil že na sporedu več ur trajajoči tečaj iz Pravil nogometne igre, kateremu je sledil splošen sprehod skozi zakonitosti 17-ih pravil igre. Po koncu predajanja znanja je devet kandidatov opravljalo pisni preizkus znanja iz 24 vprašanj, z nasveti in pogovori pa so mladim bili na voljo tudi sodniki iz MDNS Lendava Eric Herženjak, Lukas Gregorinčič, Doroteja Gjerkeš in Iztok Dovnik.

Sodniški kamp je poleg strokovnega dela vseboval tudi praktični del izobraževanja predvsem z vidikov sodelovanja in komunikacije sodniške ekipe na igrišču, gibanja in postavljanja, vodenja in usmerjanja dogodkov ter proaktivnega delvoanja v različnih situacijah med igro in pred izvedbo prekinitev. Prikazani so bili sodniški znaki, uporaba zastavice ter primeri porazdelitve odgovornosti in pristojnosti delovanja sodnika in pomočnika.