Ostalo

Poklicna industrijska gasilska enota Nafta Lendava: Stanje v poklicni enoti je katastrofalno

Stanje v poklicni enoti, ki je organizirana v okviru državnega podjetja Nafta Lendava, je katastrofalno, opozarja sindikalist poklicnih gasilcev David Švarc, ki pravi, da o tem že dlje časa brez učinka opozarjajo občino, pristojni inšpektorat, upravo za zaščito in reševanje ter ministrstvo za obrambo.
Gasilci. Tako poklicni kakor tudi prostovoljni sestavljajo nenadomestljiv element obrambe pred požari, naravnimi nesrečami in drugimi dogodki. Hude prometne nesreče, kompleksni in veliki požari, tudi industrijski, ter naravne nesreče v zadnjih letih, še posebno v zadnjih mesecih, postajajo stalnica na urnikih enot, ki nad našo varnostjo, tudi za ceno lastnega življenja, bdijo praktično 24 ur na dan. Da se za gasilstvo v naši državi na sploh namenja precej manj denarja kot bi to bilo potrebno čivkajo že vrabci, nekatere poklicne gasilske enote, med katerimi je tudi poklicna industrijska gasilska enota Nafta Lendava, pa delujejo v katastrofalnih razmerah in z opremo, ki predstavlja izjemno tveganje za gasilce. In vse to pod okriljem državnega podjetja.

“Stanje v tej enoti je katastrofalno. Oprema je zastarela in neprimerna za reševanje. Vozila so starejša od 20 let, dihalni aparati tudi po več kot pet let prek roka, ko bi morali biti testirani, kar lahko seveda predstavlja tveganje za gasilce na intervencijah. So tudi kadrovsko podhranjeni. Na to smo večkrat opozorili občino, inšpektorat, ministrstvo, a brez odziva,” je dejal Švarc, sindikalist poklicnih gasilcev.

Borut Bizjak je za spletni portal SiOL.net, namesto direktorice podjetja Nafta Varovanje Suzane Hojnik, ki je na dopustu dejal, da se je podjetje Nafta Varovanje, pod katerega spadajo tudi poklicni gasilci Nafte Lendava, znašlo v težki finančni situaciji in da je zaradi tega bilo tudi precej omejeno v smislu vlaganj v opremo, a kot še doda, “gre na bolje.”

“V lanskem letu smo v družbi izpeljali program prestrukturiranja in potrebno reorganizacijo ter povečali poslovne prihodke, zato smo v letošnjem letu že začeli z investicijami v posodobitev in nabavo potrebne opreme ter delno prenovo delovnih prostorov. Prav tako pa smo s pogodbenimi partnerji začeli pogovore o prenovi voznega parka,” je za portal SiOL.net povedal Borut Bizjak. Kot je ta še dejal, so vozila redno vzdrževana in brezhibna, na vprašanja o dihalnih aparatih pa odgovorov ni bilo.

Edina poklicna enota v Prekmurju

Poklicna industrijska enota Nafta Lendava je edina poklicna gasilska enota v Prekmurju, ki pa ima zelo širok nabor nalog. Težava ni le v tem, da je enota edina, temveč tudi v kadru. Zaposlenih je 21 gasilcev, po štirje gasilci na izmeno in poveljnik.

Ti skrbijo za požarno varnost v podjetju Eko-Nafta (skladišče naftnih derivatov Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve v Lendavi s kapaciteto 26 milijonov litrov), 24-urno požarno varnost za pogodbene partnerje (Lek in Petrolovo skladišče v Trimlinih), posredovanje ob nesrečah na (avto)cestah in ob nesrečah z nevarnimi snovmi ter druge storitve, povezane z varstvom pred požari (preglede objektov in požarnih naprav, vzdrževanje in servisiranje zaščitne opreme, naprav in drugih sredstev za varstvo pred požarom, izvajanje požarne straže pri požarno nevarnih delih …)

Visoka požarna ogroženost

Ocena požarne ogroženosti občine Lendava in tukajšnje industrijske cone je pokazala, da je lendavska industrijska cona zelo požarno ogrožena, saj je obremenjena z nevarnimi snovmi, visoko požarno ogrožena pa je tudi lendavska občina.