Sveže

Podpisana prodajna pogodba za izgradnjo sončnih elektrarn v Dolgi vasi

Občina Lendava je 30.12.2022 objavila javno dražbo za prodajo stavbnih zemljišč na območju Dolge vasi in sicer za namene postavitve fotovoltaične elektrarne. 23.1.2023 so iz Občine Lendava sporočili, da so zemljišče uspešno prodali iz česar je moč sklepati, da bo na območju naše občine zgrajena večja fotovoltaična elektrarna. Pogodbo za prodajo je bila podpisana minuli torek.
Občina Lendava je organizirala javno dražbo za prodajo stavbnih zemljišč Dolgi vasi, na kateri so lahko sodelovali poslovni subjekti, ki kot svojo registrirano dejavnost opravljajo na trgu dejavnost energetike. Stavbna zemljišča, katerih skupna površina je 11.298 kvadratnih metrov, so se torej prodajale z namenom izgradnje sončne elektrarne in so se prodajale kot celota. Izklicna cena je znašala 163.109 evrov in se je lahko višala za 1.000 evrov.

Javna dražba je bila zaključena 23.1.2023 v dopoldanskem času. Zemljišča v naravi predstavljajo degradirane površine na območju stare opekarne v Dolgi vasi. Dražbe se je udeležilo devet podjetij, vsa pa so izpolnjevala predpisane pogoje. Končna ponujena cena, ki jo je podalo podjetje Modra energija d.o.o. iz Maribora, je bila 306.000 evrov.

Župan Občine Lendava Janez Magyar in Andrej Bratkovič, direktor podjetja Modra energija d.o.o., sta minuli torek v prostorih mestne hiše podpisala prodajno pogodbo, katere predmet je prodaja oz. nakup omenjenih nezazidanih stavbnih zemljišč. “Kupec bo po podpisu pogodbe pristopil k vsem potrebnim dejanjem, da čimprej pridobi gradbeno dovoljenje za gradnjo sončne elektrarne na pridobljenih zemljiščih, v enem letu od pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter pridobitvi vseh dovoljenj, služnosti in soglasij pa bo pričel z gradnjo sončne elektrarne,” so sporočili iz Občine Lendava.

Gre za priložnost in sicer, da nadaljujemo z delom na področju alternativnih virov energije in, da izkoriščamo prostorske danosti tudi za takšne namene. Gre za sončno elektrarno, ki bo lahko proizvedla 1MW električne energije. Tukaj seveda ne bomo odnehali, saj je naslednje degradirano območje območje nekdanjega odlagališča. Imamo tudi površine na strehah javnih objektov, ki jih želimo oddajat,” je že takrat dejal Magyar.