Ostalo

Po letu 1988: Gasilci iz Dolge vasi bodo bogatejši za novo gasilsko vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo iz Dolge vasi se veseli novega (rabljenega) gasilskega vozila. Predsednik društva Evgen Szőke je včeraj z županom Občine Lendava Janezom Magyarjem podpisal pogodbo o sofinanciranju nakupa gasilskega vozila, ki bo priromalo iz prostovoljnega gasilskega društva Nova Štifta iz Šmiklavža v občini Gornji grad.
Za sofinanciranje nabave novega gasilskega vozila je tokrat na svoj račun prišlo Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Dolga vas. Tamkajšnji gasilci sicer za svoj vozni park, imajo eno gasilsko vozilo brez vode, skrbijo vzorno, a kaj, ko je vozilo letnik 1988 in samo vprašanje časa je bilo, ko bi se na tehničnem pregledu prikazala rdeča luč. To bi pomenilo, da bi dolgovaški gasilci ostali povsem brez vozila, kar pa bi bilo nedopustno.

Občina Lendava je tako dolgovaškim gasilcem prisluhnila in našla denar za sofinanciranje nabave novega (rabljenega) gasilskega vozila. V praksi to pomeni, da bodo dolgovaški gasilci ob (letošnji) 115. obletnici društva prejeli novejše, sodobnejše in bistveno boljše gasilsko vozilo, ki bo ob tem imelo tudi rezervoar za vodo. Gasilsko vozilo bo kupljeno od PGD Nova Štifta iz Šmiklavža v občini Gornji grad, tamkajšnji gasilci pa so že nabavili novo gasilsko vozilo.

Svečanemu podpisu sta prisostvovala poveljnik Gasilskega poveljstva občine Lendava Romeo Gal in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Dolga vas Robert Horvat. “Predmet pogodbe je sofinanciranje nabave rabljenega gasilskega vozila GVGP-2, vozilo bodo prejeli še letos, njegova vrednost pa znaša 65.000 evrov. Občina bo za nakup prispevala 60.000 evrov, razliko pa bo zagotovilo PGD Dolga vas iz lastnih sredstev,” so sporočili iz Občine Lendava.

Občina Lendava tako izpolnjuje svojo obljubo in okoliškim gasilskim društvom v Občini sofinancira nabave gasilskih vozil, saj so slednja po večini izjemno stara, nekatera celo več ne opravijo tehničnega pregleda. Predsednik društva Evgen Szőke je ob podpisu poudaril, da čeprav je vozilo rabljeno, je za PGD Dolga vas kot povsem novo. Vozilo naj bi bilo vrhunsko opremljeno, župan Magyar pa je članom društva zaželel, da jim naj vozilo v požarnih in tudi drugih intervencijah služi še dolgo, vendar, da bi bilo intervencij čim manj.