Sveže

FOTO: Poletne kreativne delavnice društva Hadikova pot iz Lendavskih Goric

Društvo Hadikova pot je letos prvič organiziralo poletne kreativne delavnice za otroke. Društvo, katerega namen je ohranjati naravno in kulturno dediščino, organizirati, gojiti ter vzpodbujati kreativne, umetniške in izobraževalne dejavnosti med vsemi generacijami, je tako letos čez celoten mesec julij pripravilo zanimive, ustvarjalne in poučne delavnice za otroke.
Tako so k sodelovanju pritegnili strokovne mentorje (Martina Žoldoš, Fernando H.C., Dana Štrucelj, Duško Abramušič in Vojko Balantič) ter pripravili štiri tematsko različne delavnice (filmska, glina, likovna in podjetniška).

Filmska delavnica se je ta teden že uspešno zaključila. Na delavnici so otroci lahko spoznali faze snemanja filma in različne vrste filma (npr. fikcijski film, ‘stopp motion’ tehniko, dokumentarni film ipd.), preizkušali so različno snemalno opremo, se preizkusili v različnih snemalnih tehnikah in spoznali osnove montaže (opremljanje z glasbo, tekstom, posebnimi učinki ipd.). V treh dneh so tako otroci tudi posneli dva kratka fikcijska filma, ter nekaj kratkih ‘stopp motion’ filmčkov in kratkih dokumentarnih filmov o Lendavi.

Prihajajoči ponedeljek nadaljujejo z delavnico ‘Glina ima nas rada’, nato pa sledita še likovna in podjetniška delavnica. Tudi na teh delavnicah bodo otroci lahko spoznavali osnove, tehnike in principe ustvarjanja na posameznem področju, naredili svoje izdelke, poslovno idejo itd. Seveda ne bo manjkalo zabave, sproščene igre v naravi, spoznali bodo pa tudi nekaj novih prijateljev.

“Z izvedbo delavnic smo zelo zadovoljni. Iskreno povedano nas je tako uspešna prva izvedba celo malenkost presenetila, kljub temu, da smo člani društva v življenju izvedli že ogromno različnih projektov. Vse je potekalo gladko, sproščeno, nasmejano, z veliko volje, idej in zagnanosti s strani otrok in mentorjev. Otroci so se spoprijateljili, ideje so kar vrele iz njih, obenem so se tudi veliko hecali in zabavali.

Po kosilu so se kar sami, namesto da bi počivali ali se igrali, kot je bilo prvotno mišljeno, odločili posneti še nadaljevanje kratkega filma. Vse odločitve o kreativnih vsebinah delavnice in o samem časovnem poteku so otroci in mentorji sprejemali skupaj, kar je spet pomembna učna lekcija o teambuildingu, ki jim bo vsekakor prišla prav v življenju. Veseli nas, da so bili zadovoljni tudi starši, tako da bi se na tem mestu še enkrat zahvalil staršem za vse pohvale, vzpodbude in zaupanje. To nam veliko pomeni in nam daje motivacijo za naslednje tovrstne projekte,” je povedal Aleksander Varga, podpredsednik društva.

Za vse informacije o delavnicah in za prijavo na delavnice jih lahko kontaktirate na hadikovapot@gmail.com ali 041 381 941 (Aleksander – Sašo).