Ostalo

PMSNS: Začela so se obnovitvena dela na stavbi na Glavni ulici 7

Madžarsko zunanje ministrstvo je oktobra 2019 poravnalo celotno kupnino za stavbo na Glavni ulici 7. Gre za meščansko hišo tik ob lendavskem Okrajnem sodišču, kamor se bo iz Glavne ulice 124 preselila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS), uredništvo tednika Népújság, Društvo pedagoških delavcev Dvojezičnih šol in Vrtcev Prekmurja ter Pomursko madžarsko mladinsko društvo. Obnovitvena dela so se že začela.
Nekdanja trgovina Kmetijske zadruge Lendava in stara meščanska hiša, gre za stavbo na Glavni ulici 7, je že v jeseni 2019 kupilo madžarsko zunanje ministrstvo in sicer za potrebe Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, uredništvo tednika Népújság, Društvo pedagoških delavcev Dvojezičnih šol in Vrtcev Prekmurja ter Pomursko madžarsko mladinsko društvo. Ti sicer še vedno delujejo na Glavni ulici 124 v Lendavi. Omenjeni, predvsem PMSNS so si že dlje časa želeli, da bi se preselili v nove prostore in predvsem, da bi ti bili bolj v centru mesta.

Obnovitvena dela bi se sicer morala začeti že leta 2020, pa se niso, saj je celotno situacijo zavlekla epidemija covida-19. Kot nam je že pred časom dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, si novih prostorov želijo že dolgo, saj je trenutno domovanje v slabem stanju, ti pa so imeli za namen nakupa objektov in prenovo na voljo 700 milijonov forintov, kar je nekaj več kot 2,1 milijona evrov. “Madžarska vlada in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost tudi v nadaljnje strmita k uspešnemu sodelovanju, saj madžarska vlada krovno organizacijo smatra za dobro strateško partnerico,” so zapisali pri Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. Objekt bo sedaj potrebno temeljito prenoviti.

Gradbeno dovoljenje je bilo izdano 11.3.2021, investitor pa je Ministrstvo za zunanje zadeve in zunanjo trgovino Madžarske, generalni konzulat Madžarske, Glavna ulica 30, Lendava. Projektantsko podjetje je Projekt “T” Inženiring Lendava d.o.o. iz Mlinske ulice 17 Lendava. Nadzor varstva kulturne dediščine vrši Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enota Maribor, izvajalsko podjetje pa je seveda iz sosednje Madžarske, podjetje B&G. Trenutno potekajo rušitvena oz. pripravljalna dela.