Ostalo

PKP8: Krizni dodatek končno tudi za študente, ki študirajo v tujini?

V osmem intervencijskem svežnju bodo lahko, kot kaže, za krizni dodatek zaprosili tudi študenti, ki študirajo v tujini, je včeraj preko priljubljenega spletnega socialnega omrežja Facebook sporočil narodnostni poslanec Ferenc Horváth. Vlada najbrž bo, kot zaenkrat kaže, slednje omogočila po posredovanju poslanske skupine narodnostnih poslancev in stranke NSi.
Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je pred dobrim tednom Vlado RS naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi z enkratnim solidarnostnim dodatkom za slovenske študente, ki študirajo v tujini. Kot je v obrazložitvi pobude uvodoma izpostavil Židan, se je nanj pisno obrnila mama študentke iz Prekmurja, ki je štipendistka z državno štipendijo Republike Slovenije, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, začasnim pa v Avstriji. “Na pristojnem ministrstvu so povedali, da pomoči ne dobi zato, ker študira v tujini in se zaradi tega ne tretira kot študentka. Veliko je takih študentov v Sloveniji, ki pač študirajo v tujini in nihče ni dobil do sedaj nobene pomoči. Hči biva v Avstriji v študentskem domu in mesečno plačuje 309,00 evrov, ne glede na to, da predavanja potekajo po spletu. Tam ne dobijo nobenih olajšav. Gre za vprašanje pravičnosti. Kako je možno, da dobi štipendijo, ne dobi pa pomoči, kot vsi ostali študenti?” je v pismu zapisala mama omenjene študentke.

“Opisan primer je najboljša potrditev, da je bila do sedaj skupini študentk in študentov, ki študirajo v tujini, že dvakrat narejena krivica,” je bil kritičen Židan. “Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti, je skupaj s stranko NSi podala predlog, da se naj pravica do enkratnega solidarnostnega dodatka omogoči tudi za tiste študente, ki študirajo Na Madžarskem oz. v tujini. S predlogom sta poslanski skupini uspeli, Vlada RS je sprejela omenjeni predlog in besedilo prenesla v PKP8, v upanju, da bo v prihodnjih dneh to potrdil tudi Državni zbor,” pa je zapisal Ferenc Horváth. “Ne more zakonodajna oblast z zakonom nekaj dodeliti, pa potem izvršna prek vloge to vzeti. Vsi ti so deležni zelo slabih razmer zaradi novega koronavirusa in vsi ti potrebujejo pomoč,” je že lansko leto dejal Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Študenti še opozarjajo, da so stroški študija v tujini višji kot pri nas, hkrati pa tudi, da lahko s svojim statusom študenta v Sloveniji pridobijo zdravstveno zavarovanje, opravljajo študentsko delo in posredno plačujejo davke. “Mi smo še vedno slovenski državljani, ampak smo ostali pozabljeni v tej situaciji,” so zapisali študenti.