Sveže

Pince: Policisti na kontrolni točki odkrili tihotapca psov, v kartonastih škatlah je prevažal 31 pasjih kepic

Pomurski policisti so na kontrolni točki Pince na pomurski avtocesti, pri vstopu v državo, pred dnevi naleteli na kar 31 pasjih mladičev raznih pasem, ki jih je mlajši moški, romunski državljan, prevažal kar v kartonastih škatlah brez hrane in vode. Možje postave so poklicali veterinarsko inšpekcijo, ki je pasje kepice seveda zasegla in jih razdelila dvema zavetiščema.
Vlada Republike Slovenije je v četrtek 19. oktobra 2023 izdala odlok, s katerim se je v soboto, 21. oktobra 2023, ob polnoči na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko, uvedel začasni ponovni nadzor. Tako se je nadzor uvedel tudi na kontrolni točki Pince na pomurski avtocesti pri vstopu v državo. Mejni nadzor se od takrat izvaja neprekinjeno, pomurski policisti pa na omenjeni kontrolni točki ukrepajo vsak dan, večkrat dnevno. 

Tako so pred dnevi pri svojem delu na Pincah odkrili tihotapca psov, mlajšega moškega državljana Romunije, ki je v Italijo nameraval pretihotapiti 31 pasjih mladičkov in to v povsem neustreznih pogojih, v kartonastih škatlah med ostalim tovorom, v katerih ni bilo niti vode. Veterinarska inšpekcija je pasje mladičke ob prihodu na kraj nemudoma odvzela, uvedla prekrškovni postopek ter ugotovila, da slednji najverjetneje prihajajo iz t.i. pasjih farm. Pasji mladički so tako bili po odvzemu nameščeni v dve zavetišči, in sicer Zavetišče Ljubljana (15) in zavetišče Mala hiša (16).

Pasje mladičke je Romun prevažal v kombiniranem vozilu, vprašanje pa je, ali bi pasji mladički brez hrane in vode ter natrpani v kartonaste škatle pot sploh preživeli. Vsi najbrž ne. Stroka se strinja, da so pasji mladički iz pasjih farm veliko premladi za odvzem od matere ter sploh za prevoz, še posebej za odhod na tako dolgo pot. Kužki so namreč ob odvzemu v Pincah bili stari 5-7 tednov, a bi jih morali šteti najmanj 8. Kužki so bili podvrženi zdravstveni oskrbi, neuradno pa naj bi že bili oddani novim, predvsem ljubečim lastnikom.

Tokrat zaseženi psi so imeli pasemske značilnosti pudlja, mopsa ter corgija, in niso bili rodovniški. Vsi psi so bili v karanteni in so se zdravili zaradi notranjih parazitov. Drugače so se počutili dobro. Spomnimo: Pred dvema letoma so pomurski policisti našli 34 pasjih mladičev, leta 2018 pa kar 107.

Kontrolna točka Pince