Ostalo

Petišovsko polje in plin pod njim: Britanska družba Ascent Resources žuga s Sodiščem EU-ja

Kot smo že poročali, je okoljski minister Jure Leben odredil nadzor nad delom Agencije za okolje (Arso) zaradi suma nepravilnosti pri dovoljenjih za črpanje plina v Petišovcih. Britanska družba Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin pa zaradi zamude pri obravnavi vloge za rafinerijo napoveduje postopek pred Sodiščem EU-ja.
Epilog zgodbe plina pod Petišovskim poljem bi se utegnil končati celo na evropskem sodišču. Tako namreč Sloveniji in Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) žuga Ascent Resources v sporočilu vlagateljem na londonski borzi. Kot so zapisali, bi postopek pred evropskim sodiščem sprožili zaradi dejstva, da “kljub večkratnim poskusom” od omenjene agencije niso prejeli pojasnil o minulem medijskem poročanju, da je minister za okolje in prostor Jure Leben prejšnji teden odredil notranji nadzor nad delom Arsa prav zaradi omenjene plinske zgodbe.

Spomnimo: Pod drobnogled bosta namreč vzeti dve zadevi in sicer prva: Izdaja okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega (nova centralna plinska postaja) ter druga, pregled izvedbe predhodnega postopka za ponovno hidravlično stimulacijo dveh plinskih vrtin Pg-10 in Pg-11 le streljaj od stanovanjskih hiš naselij Čentiba in Dolina pri Lendavi.

Ascent Resources bi zgoraj naštete raje kot pred slovenska sodišča, postavil pred sodne organe Evropske unije, saj so mnenja, da bi ukrepanje proti naštetim pred slovenskimi sodišči bilo “zapravljanje sredstev delničarjev.” Glavni izvršni direktor družbe Ascent Resources Colin Hutchinson je dejal, da jih je slovenski sistem kljub zagotovilom, ki so jih dobili, spet pustil na cedilu. O uvedbi notranjega nadzora nad delom Arsa je v ponedeljek prvi poročal portal Siol, nato pa jo je prek Twitterja potrdil sam minister.

Globoka plinska vrtina Pg-10 namreč daje premalo plina, zato želijo opraviti ponovno hidravlično stimulacijo. Britanci so pred časom na veliko razglašali, da bodo okoljsko dovoljenje zagotovo dobili septembra in so ga res, s sicer nekajdnevnim zamikom. Na ministrstvu so pred kratkim za spletni portal Siol.net potrdili, da so konec prejšnjega tedna uvedli notranji nadzor nad delom Arsom, odreditev nadzora pa pomeni nov preobrat v zgodbi o črpanju plina v Petišovcih. Še v začetku meseca oktobra se je namreč zdelo, da bi Britancem načrti lahko uspeli.