Ostalo

Petišovski plin: Britanci bodo Slovenijo tožili pred arbitražnim sodiščem, tokrat zahtevajo kar pol milijarde evrov

Britanska družba Ascent Resources, ki se ukvarja s črpanjem plina na petišovskem polju, ne daleč stran od naselja Čentiba ter Dolina, je s Slovenijo v daljšem sporu zaradi, kot Britanci pravijo, kršenja pogodbe o energetski listini. Britanci so že grozili s 120-milijonsko tožbo pred arbitražnim sodiščem, o čemer smo že poročali, a so znesek sedaj dvignili na 500 milijonov evrov.
Glavni in izvršni direktor podjetja Ascent Resources, Andrew Dennan

Kot je moč razbrati iz zgornjega video posnetka ter iz sporočila za javnost na spletni strani družbe Ascent Resources, bo omenjeno britansko podjetje Slovenijo vendarle posedlo na zatožno klop pred arbitražnim sodiščem. Če smo sprva v minulih letih poročali, da našo državo nameravajo tožiti za 120-milijonov evrov, je znesek sedaj za nekaj več kot štirikrat višji. Odškodnina, ki jo bodo Britanci zahtevali znaša kar pol milijarde evrov. Gre za spor v povezavi s postopki izdaje dovoljenj s strani ARSO-a, Britanci pa so v odškodnino vključili najvišje možne dobičke iz projekta.

In kaj je dejansko jabolko spora? Ministrstvo za okolje in prostor je, spomnimo, zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Agencije za okolje, da je za črpanje plina z metodo hidravličnega lomljenja na območju Čentibe in Petišovcev potrebna presoja vplivov na okolje, potrebno pa bi bilo pridobiti tudi okoljevarstveno soglasje za takšno dejavnost. Družba Ascent Resources se s tem seveda ne strinja in poudarja, da je ARSO zamudil lastne časovne roke, do katerih bi morali sporočiti svojo odločitev. Med drugim je tukaj potrebno omeniti še dejstvo, da so poslanci v prejšnji vladi s 54 glasovi ZA potrdili novelo zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja.

Postopke za začetek odločanja v sporu proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem so v Ascent Resources začeli julija 2020, začetek postopka arbitraže pa so napovedali spomladi 2021. Slovenija je takrat zavrnila sporazumno rešitev spora s sklenitvijo poravnave. Ker po mnenju Britancev Slovenija še naprej krši dva pravna akta in sicer dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini, se bo spor, kot kaže, nadaljeval na sodišču. Vlagatelji sicer opozarjajo, da so v več kot desetih letih v projekt vložili 50 milijonov evrov.

Po mnenju poznavalcev bi podjetje spor pred arbitražnim sodiščem najverjetneje izgubilo, saj je praksa hidravličnega lomljenja prepovedana praktično v celotni EU, a vprašanje ostaja, kakšne obljube je prejelo podjetje, ko je bila zakonodaja še drugačna.