Ostalo

Petišovci: Zaključujejo se obnovitvena dela na cerkvi in okolici

Lanskega oktobra so se v Petišovcih, na tamkajšnji cerkvi pričela odvijati obnovitvena dela, ki bi rešila zamakanje. Za omenjeni projekt je Krajevna skupnost Petišovci s strani občine Lendava prejela sredstva, dela pa se v teh dneh zaključujejo.
V Petišovcih so se zaradi težav z zamakanjem lanskega oktobra začela izvajati obnovitvena dela na zvoniku tamkajšnje cerkve. Krajevna skupnost je bila uspešna na razpisu Občine Lendava za sofinanciranje obnove ter vzdrževanja nepremične dediščine, ki je vezana na delovanje verskih skupnosti in dela so se lahko začela.

Za obnovo zvonika je Občina Lendava namenila skoraj 23 tisoč evrov, kar je omogočilo celovito in kakovostno obnovo tega kulturnega spomenika. Predvidoma naj bi obnova bila zaključena do konca leta 2023, a se je, kot kaže, zavlekla. S to investicijo, za katero si aktivno prizadeva vodstvo krajevne skupnosti, so ohranili in obnovili kulturno dediščino skupnosti.

Dela na cerkvi pa se v teh dneh zaključujejo, so včeraj sporočili iz Občine Lendava.

Spomnimo: 24 let brez uporabnega dovoljenja

Leta 1994, so krajani Petišovcev s samoprispevkom zgradili kapelico oz. kot so jo poimenovali, cerkev svete Rozalije Palermske v središču vasi, ki pa je vse do aprila 2018 bila brez uporabnega dovoljenja. Gradnja se je pričela leta 1992, ko pa je ta bila končana, so jo krajani v lastništvo predali krajevni skupnosti. Kot nam je v telefonskem pogovoru takrat povedala predsednica krajevne skupnosti Petišovci, Gabriela Feher, kapelica uporabnega dovoljenja ni imela zato, ker leta 1994 zanj preprosto niso zaprosili. Leta 2017 je nalogo za pridobitev uporabnega dovoljenja prevzela Občina Lendava, ki je kmalu za tem uredila vso potrebno dokumentacijo. Strošek posegov, ki jih je za naš portal navedla Feherova, so znašali okrog 27.000 evrov.