Ostalo

Pavlijon Expa 2015 iz Milana v Mursko Soboto

Podžupan mestne občine (MO) Ptuj Gorazd Orešek je lani jeseni napovedal, da si bo z vsemi močni prizadeval, da bi razstavni paviljon, v katerem se je Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo v Milanu, dobili Ptujčani. A očitno svojih moči ni dovolj napel, saj bodo paviljon dobili v Murski Soboti.

Že lani je bila s strani soboške občine izražena želja oziroma ideja, da bi se montažna stavba iz EXPA 2015, ki se je odvijal v Milanu, preselila na območje soboške občine. A murskosoboška občina ni bila edina, ki se je za to, skorajda 2.000 kvadratnih metrov veliko stavbo potegovala pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. V svojo sredino jo je želel tudi ptujski župan, a so na ministrstvu zaradi najboljših pogojev izbrali Mursko Soboto.

Mestna občina Murska Sobota trenutno usklajuje pogoje prenosa paviljona Expo v svojo last. Pripravlja se predlog pogodbe, ki ga še mora potrditi vlada RS. Upoštevajoč dejstvo, da se demontaža paviljona mora začeti v kratkem, na murskosoboški občini pričakujejo njen ustrezni sklep v prihodnjih tednih. Paviljon bodo v Murski Soboti dobili zastonj, saj ta ni predmet prodaje, ampak gre za prenos državnega premoženja v last občine z namenom uporabe paviljona v razvojne namene.

Slovenski paviljon, ki je med drugim bil razglašen za enega izmed najlepših, bo postavljen na lokaciji ob soboški kamešnici, natančneje med kamešnico, avtocesto in Bakovsko ulico. V objektu bo predstavljen pomurski turizem, dotaknili pa se bodo tudi Porabja. Del zgradbe bo namenjen potrebam arheološkega muzeja. Objekt naj bi bil predvidoma postavljen že v začetku letošnjega poletja, popolnoma končan pa ob koncu letošnjega leta.