Ostalo

Oktober je mesec požarne varnosti: Ko je usodna vsaka izgubljena sekunda

Mesec oktober je vsako leto mesec požarne varnosti. Gasilci ga obeležujejo predvsem z gasilskimi vajami v in na objektih, občanom pa aktivno prikazujejo osnove gašenja požarov ter jih s tem tudi seznanjajo. Lendavska prostovoljna gasilska enota je včeraj že opravila gasilsko vajo na DOŠ II Lendava, ta pa seveda ni bila edina.
Mesec oktober, mesec požarne varnosti, je vsako leto za gasilce še posebno aktiven mesec v letu, saj v dneh tega meseca gasilci opravijo veliko število vaj, prikazov za krajane, otroke in veliko operativnih aktivnosti. Mesec oktober ima vsako leto osrednjo tematiko oz. geslo.

Projekt “Oktober – mesec požarne varnosti” izvaja Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo. Letos je tema meseca požarne varnosti (oktober 2018) namenjena številki za klic v sili – številki 112.

Številka 112 je številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko kadarkoli (24 ur na dan, vse dni v letu) brezplačno pokličete v kateri koli državi Evropske unije. Ob klicu na številko 112 se samodejno pridobijo podatki o telefonski številki in kraju kličočega. Poznavanje natančnega mesta nesreče je pomembno, saj reševalnim službam omogoča, da lahko hitreje prispejo na kraj nesreče.

Klice na številko 112 sprejemajo v trinajstih regijskih centrih za obveščanje: v Brežicah, Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah. Klic se, glede na kraj kličočega, samodejno usmeri v pristojni regijski center za obveščanje.

Na številko 112 ne kličite po nepotrebnem, saj lahko pomoč v tistem trenutku nekdo drug bolj potrebuje. Operaterji se na 90 odstotkov klicev odzovejo povprečno v 5,97 sekunde. V Sloveniji je od 1.2.2015 omogočen eKlic (eCall). To je klic v sili, ki ga lahko ročno sprožijo potniki v vozilu ali pa se sproži samodejno takoj, ko senzorji, vgrajeni v vozilu, zaznajo nesrečo.