Ostalo

Odvilo se je 33. regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije

Društvo oračev Pomurja, ki ga vodi predsednik Marjan Kardinar, je praznični konec tedna v sodelovanju z Govedorejskim društvom Tišina, Občino Tišina, Kmetijski gozdarskim zavodom Murska Sobota, ter ob podpori Biotehniške šole Rakičan in Pomurskega sejma, pripravilo že 33. regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, tekmovanje v oranju za pokal občine Tišina ter tekmovanje za pokal sejma Agra v Gornji Radgoni.
Na prireditvi, ki je potekla na Krajni, (občina Tišina), na njivi Branka Bučka, je skozi celodnevno druženje, spretnostno vožnjo in tekmovanje, potekala tudi razstava sodobne kmetijske mehanizacije in prikaz obdelave tal, na stojnicah pa so obiskovalci imeli na ogled in pokušino domače jedi in pijačo. Kmečkega praznika, ki je poleg tekmovalcev pritegnil tudi veliko kmetovalcev, domačinov in gostov, se je udeležila tudi slavnostna govornica, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki se je mimogrede prav tako preizkusila v oranju, hkrati pa je tekmovala v spretnostni vožnji, kjer jo je prehitelo kar pet domačih žena in deklet.

Pomurski orači so se sicer pomerili v različnih tehnikah oranja: vobrazdni plugi krajniki in obračalni plugi, navadni plugi — dvo in več brazdni plugi, ter starodobniki. Poleg tega je potekalo še tekmovanje v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico. Najboljši na tekmovanju so prejeli lepe nagrade, ter so se uvrstili na državno prvenstvo, ki se bo odvijalo v jeseni.

Na regijskem tekmovanju oračev Prekmurja je pri plugih krajnikih prvo mesto zasedel Matej Sinic, drugo mesto Primož Sukič, tretje mesto pa Darko Tibaut, medtem, ko je pri obračalnih plugih za pokal pomurskega sejma slavil Tilen Vogrinčič, pred Štefanom Bakanom in Rokom Žižkom. Na regijskem tekmovanju oračev Prlekije je v tehniki obračalnega pluga slavil Aljaž Stanko, v tekmovanju z navadnimi plugi pa je prvo mesto dosegel Peter Kramar, pred Mihom Sercem in Kolmanom Kosedarjem. Pri starodobnikih je prvo mesto zasedel Boris Kerčmar, drugo mesto Branko Bauman in tretje mesto Dominik Hajdinjak.

V spretnostni vožnji s traktorjem s prikolico je prvo mesto zasedel Alojz Kos, drugo Štefan Panker in tretje Janko Horvat. Med ženskami je bila najbolj spretna Marija Rožman, za njo sta se uvrstili Alenka Hari in Sandra Karoli, šesta pa je bila ministrica Irena Šinko. Na tekmovanju za pokal občine Tišina je v oranju zmagal Štefan Bakan, za njim sta se uvrstila Miha Serec in Kolman Kosedar. Pri spretnostni vožnji s traktorjem je prvo mesto dosegel Alojz Kos, drugo mesto Miran Rengeo, tretje mesto pa Miha Serec. Med ženskami prvo mesto zasedla Alenka Hari, drugo Sandra Karoli in tretje Metka Buček.