Ostalo

Obnovitvena dela bodočega objekta krovne organizacije pomurskih Madžarov se bi lahko začela v jeseni

Kot smo v preteklosti že poročali, se bo krovna organizacija pomurskih Madžarov preselila na novo lokacijo, na Glavno ulico 7. To bi se po zadnjih predvidevanjih lahko zgodilo šele prihodnje leto, saj je stavba trenutno v fazi priprave na projektiranje. Epidemija koronavirusa je celotni projekt sicer nekoliko zavlekla, a bi se prenova stavbe, neuradno, lahko pričela šele v jeseni.
Madžarsko zunanje ministrstvo je lanskega oktobra poravnalo celotno kupnino za stavbo na Glavni ulici 7. Gre za meščansko hišo tik ob lendavskem Okrajnem sodišču, kamor se bo iz Glavne ulice 124 preselila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, uredništvo tednika Népújság ter še dva zavoda. Vsi zavodi trenutno še domujejo v stavbi nekdanjega zdravstvenega doma, v kleti katere je nekoč deloval tudi Pomurski madžarski radio. Kmetijska zadruga Lendava je stavbo prodajala že štiri leta, slednja pa se je novembra preselila na novo lokacijo, in sicer v objekt nekdanje žage na Kolodvorski ulici 6 v Lendavi.

V stavbi trenutno potekajo priprave na projektiranje, saj je stavbo potrebno temeljito pregledati in pripraviti na prenovo, ki pa se še ne bo pričela tako hitro, saj bo potrebno izdelati projektno dokumentacijo, načrte in za tem na podlagi omenjenih papirjev na lendavski upravni enoti pridobiti gradbeno dovoljenje ter izbrati izvajalca, ki bo gradbena dela tudi izvajal. Po neuradnih podatkih bi se dela lahko pričela šele v jeseni (oktober-november), v najslabšem primeru pa januarja prihodnje leto. Da bi bilo potrebno sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti preseliti bližje centru ali v sam center mesta, je predlagal tudi madžarski predsednik vlade, Viktor Orban. Odprtje bi se po načrtih naj odvilo v sredini prihodnjega leta.

Kot nam je pred časom že dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, si novih prostorov želijo že dolgo, saj je trenutno domovanje v slabem stanju, ti pa so imeli za namen nakupa objektov in prenovo na voljo 700 milijonov forintov, kar je nekaj več kot 2,1 milijona evrov.