Sveže

Obnova lendavskega gradu tudi z denarjem iz Madžarske

Minulo sredo se je v Lendavi mudila madžarska delegacija. Šlo je za namestnika državnega sekretarja predsednika madžarske vlade za kulturno dediščino dr. Imre Puskása in njegove sodelavce, Judit Pirityiné Szabó iz urada predsednika madžarske vlade ter dr. Lászla Diószegija, predsednika ustanove Teleki.

Vsa delegacija je seveda bila namenjena v lendavsko mestno hišo, kjer se je sestala z županom mag. Antonom Balažkom in podžupanom Ferencom Horváthom. Na srečanju so prisotni debatirali o možni skupni prenovi lendavskega gradu, za kar pa so bili zainteresirani tudi gosti.

Del finančnih sredstev pri potrebni obnovi gradu bi tako primaknila ustanova Teleki, ki je primaknila denar tudi za obnovo vaškega zvonika v Kamovcih. Lendavski župan je predstavil konservatorski načrt prenove gradu, priložnost pa so izkoristili tudi za pogovore o skupnem sodelovanju v okviru EPK.

Na gradu že kmalu pričetek arheoloških raziskav

Da pa bi lahko lendavski grad v bližnji prihodnosti lahko nemoteno in tudi ustrezno ter kakovostno obnavljali, je najprej potrebno izvesti arheološka raziskovanja. Občina Lendava je z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije podpisala pogodbo za sofinanciranje del, ki se bodo pričela do jeseni. Seveda bo od arheoloških posegov odvisna tudi sama obnova gradu.