Sveže

Lendavski dijaki na svetovno prvenstvo na Japonsko

Na sprejemu pri županu v mestni hiši so se mudili lendavski srednješolci, ki so se po zmagi na državnem prvenstvu udeležili svetovnega prvenstva v tekmovanju programiranja robotov RoboCup Junior, ki se je pretekli konec tedna odvil v nemškem Leipzigu.

Prisotni dijaki so svoj projekt predstavili tudi v veliki dvorani mestne hiše, kamor je župan povabil tudi nekatere predstavnike gospodarstva. Tekmovalno ekipo so pod mentorstvom Maria Raduhe, Mirjane Nađ in Blaža Sobočana, sestavljali dijaki Nejc Šendlinger, Dominika Černi, Lara Šimon, Simon Vuk in Etjan Kiralj, ki so s prisotnimi delili svoje vtise in izkušnje.

Dijaki so se skozi celotno leto 2015 pripravljali na regijsko in državno tekmovanje iz robotike. Na državnem tekmovanju so zmagali v svoji kategoriji in si s tem zagotovili vstopnico na svetovno prvenstvo v Leipzig v Nemčiji. Kot pravijo, so navdih dobili v domačem okolju, v tekmovalni predstavitvi pa so se navezali tudi na razgledni stolp ter na prikaz običajev in trgatve.

Župan je prisotnim dijakom in mentorjem čestital ter v svojem govoru izpostavil pomen sodelovanja lokalne skupnosti s šolstvom in prizadevanja za širjenje šolskih programov na področje zaposljivih poklicev. Ob tem je dijake povabil, da se s svojim projektom predstavijo na mednarodni konferenci Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade, ki bo 26. avgusta 2016 v Lendavi.

Županu in občini se je zahvalila tudi ravnateljica Dvojezične srednje šole Lendava, Silvija Hajdinjak Prendl. S skupnimi finančnimi močmi so omogočili nastop dijakov na svetovnem prvenstvu, Slavko Režonja pa je spregovoril o razvoju novih izobraževalnih programov s področja mehatronike in strojništva za katere je na lendavski srednji šoli vedno večje zanimanje, o uspehu tovrstnih programov pa pričajo tudi dosežki dijakov na tekmovanjih kot je RoboCup Junior.

Dijaki se veselijo že naslednjega tekmovanja prihodnje leto na Japonskem, pri čemer jim je podporo Občine Lendava izrazil tudi župan.

Povzeto po: Lendava.si