Ostalo

Občinski svetnik Koncut odgovarja županu Balažku

Na elektronski poštni naslov našega uredništva smo prejeli pisanje občinskega svetnika Ivana Koncuta, ki želi preko našega spletnega portala odgovoriti na pisanje župana Balažka v prvi letošnji številki občinskega glasila Lendavske novice. Besedilo spodaj objavljamo v celoti.
“V glasilu Občine Lendava, 14.4.2017, 1. številka, 20. letnik, so gospod župan Anton Balažek napisali članek z naslovom: Odgovor župana mag. Antona Balažka na anonimke in očitke v medijih.

Najprej naslov. Kako se lahko osebno pisanje (čeprav se je podpisal kot župan in to bo njegov argument) gospoda župana sploh pojavi v občinskem glasilu, ki ga plačujem jaz in vsi občani? Nezaslišano! In nezaslišano je tudi to, da takšno pisanje dovoli uredniški odbor, oziroma glavna urednica.

Torej bi lahko vsak občan, ki čuti, da se mu godi v naši občini krivica, svoj žolč izlil kar v občinskem glasilu. Dragi gospod(je), to tako ne gre. Enostavno, tako dalje  ne sme iti!

Zato sem se spet moral obrniti na lendavainfo.com, da bi imel vsaj podobne možnosti (obvestiti skoraj vse občane), kot jih imajo gospod župan. Oni (uredništvo) namreč pošljejo Lendavske novice v vsako gospodinjstvo.

Pa lepo po vrsti. Tako kot so pisali gospod župan:

V drugem odstavku je napisano, da je:

politična kampanja v letu 2014, presegla meje dobrega okusa.

Ker sem bil sam udeležen, ne v politični, marveč v predvolilni kampanji, me je gospodova trditev zelo užalila. In sicer tako zelo, da sem šel pogledat vse svoje izjave, ki sem jih posnel in si jih še vedno lahko pogledate na spletu (približno 3300 ogledov). Govoril sem o športnem turizmu, turizmu, kmetijstvu, gospodarstvu in o delu z mladimi. Pri ponovni kandidaturi me ne bi bilo sram tega še enkrat ponoviti.

Nadalje gospod župan pišejo, da je:

ta ista kampanja temeljila na osebnih napadih in neutemeljenih očitkih.

To je pa res višek vsega. Volilna kampanja, je volilna kampanja. Preseže tudi meje dobrega okusa. Vendar ne iz moje strani. Nekdo se bo moral zelo potruditi, da bo to dokazal. Sem pa sam bil deležen groženj, anonimnih prijav in posledično plačil banalnih denarnih kazni. Kdo me je prijavil, nimam pojma in tega tudi nisem želel obešati na veliki zvon. Vsaj ne v Lendavskih novicah.

Nadalje gospod župan pišejo da:

kampanja ni ponudila realnih predlogov in rešitev za nadaljnji razvoj naše občine.

Kdo ni ponudil realnih predlogov in rešitev? Vi ali jaz, gospod župan? Tega niste konkretizirali. Vi niste ponudili prav ničesar. Opozoril bi na Vaš plakat v drugem krogu volitev. O tem kaj je realno in kaj ne, si vsak lahko ustvari sodbo, po ogledu mojih posnetkov in po ogledu Vašega plakata.

V nadaljevanju so gospod župan napisali, da:

se napadi iz leta 2014 ponavljajo, kljub temu …

Še ena od žalitev, ki se pojavljajo v tem članku. Če se držim oz. oklepam osnovnega logičnega razmišljanja, iz pisanja sledi, da če sem gospoda osebno napadal v predvolilni kampanji, po njegovem prepričanju počenjam to tudi sedaj. Dragi moj gospod, to pa ne drži in tudi to bo potrebno temeljito dokazati. Vsi občani, pa tudi Vi gospod, dobro veste, da se pod svoje pisanje vedno podpišem in da sem na sejah občinskega sveta vedno brez dlake na jeziku in svojega pogleda, za razliko od nekaterih, ne upiram v tla. Zakaj? Ker me ni ničesar, kar povem sram in ker se ne bojim stati za besedami, katere kjerkoli in kadarkoli izrečem. In ljudem, svojim someščanom, lahko vedno pogledam v oči.

Glede tretjega odstavka pa toliko; Gospod župan pišejo, da:

je prišlo 12 prijav in da je občina organom pregona predala vse potrebne informacije.

Sedaj bi nam nekdo moral pojasniti naslednje; je prijave, anonimke in očitke o nepravilnosti dobila Občina ali gospod župan? Če je prijave dobila občina, bi to moral obravnavati Nadzorni svet in o tem obvestiti Občinski svet. Če pa je bil prijavljen gospod župan, bi bilo korektno, da se o konkretnih (ne pavšalnih) očitkih, prav tako seznani Občinski svet. Moram verjeti, da je policija svoje delo opravila profesionalno in korektno, pravzaprav bi moral napisati, da v to sploh ne dvomim.

V tem odstavku prav tako piše, da:

v nobenem primeru ne gre za sume kakršnihkoli kaznivih dejanj, ki bi bremenila ŽUPANA (tukaj bi gospod morali zapisati MENE, kajti pod članek se je podpisal on (Anton Balažek)  in ne piše o drugem županu) ali druge zaposlene na občini Lendava.

Zelo me zanima, zakaj so gospod župan napisali tudi druge zaposlene. Ali so tudi zaposleni na Občini bili anonimno prijavljeni in kdo je to bil? Iz zapisanega sledi, da so zaposleni dovolili gospodu županu, da piše tudi v njihovem imenu. Če so prizadeti (se jim grozi, jih kdo maltretira, so anonimno prijavljeni, jih kdo žali in obrekuje?) tudi drugi zaposleni, naj se sami oglasijo in iz sebe sperejo vse dvome o kakršnemkoli nezakonitem početju. Če pa je to storila že policija, naj se njihova imena objavijo. Pavšalne sodbe sem ne sodijo.

V četrtem odstavku so gospod župan napisali naslednje:

S takšnim ravnanjem piscev anonimk in medijev, ki to povzemajo, se posega v temeljne človekove pravice in krši načelo objektivnega informiranja javnosti.

Načeloma bi se mogoče strinjal, da je pisanje anonimk tako – tako. Je in ni dobro. Kolikor vem, mora vsako takšno prijavo policija obravnavati zelo resno. In če to pomeni res zelo resno, je pisanje anonimk povsem legitimno dejanje. Vprašati se je treba, zakaj nekdo nekoga prijavlja anonimno? Mislim, pravzaprav sem prepričan, da ne iz veselja do anonimnega pisanja. Vzrok verjetno tiči drugje.

Glede posega v temeljne človekove pravice in kršenja načela objektivnega informiranja javnosti, pa toliko; Na ta del bi se moralo zelo resno odzvati Društvo novinarjev Slovenije. To je po vseh demokratičnih načelih napad na svobodno novinarstvo. Oglasiti bi se morali tudi novinarji, ki so vsako leto prihajali na sprejem (tradicionalni zajtrk z novinarji) k županu. In kaj je bila glavna tema srečanja? Namen takšnega druženja je, da se v sproščenem vzdušju oceni sodelovanje v letu, ki se izteka.(vir občinska spletna stran.) Oprostite spoštovani novinarji, kdo vas je na sprejemu ocenjeval? In kakšno oceno ste dobili? Ne vem sicer, kaj so jim na tem sprejemu govorili gospod župan. Jih je hvalil, jih je grajal? V vseh teh letih (do danes), pa nisem niti enkrat zasledil, da bi bili gospod župan nezadovoljni s pisanjem v medijih.

Sam sem zelo resno prebiral članke v časopisih, vendar nisem nikjer zasledil, da bi bilo kršeno načelo objektivnosti. Če gospod župan mislijo, da temu ni tako, naj tako kot jaz, secirajo novinarjev članek in naj napišejo, kaj od napisanega ne drži. In na koncu, če so gospod župan tako prepričani v svoj prav, ostane na razpolago …

Gospod župan nadaljujejo takole:

Zadeva je šla še korak naprej, saj se akterji javno norčujejo (seveda sem ta akter tudi jaz (Ivan Koncut), saj nadaljujem z napadi iz leta 2014) iz dosežkov in razvojnih ambicij Občine Lendava. Ta negativen in politično motiviran odnos se lepo kaže v žaljivi … itd.

Zelo lepo prosim gospoda župana, da javno (pa ne v Lendavskih novicah) napiše, kje in kdaj sem se javno norčeval iz dosežkov in razvojnih ambicij Občine Lendava!? Prosim vas, da javno napišete to o negativnem in političnem (le kaj za vraga to pomeni?) ter žaljivem odnosu do……….bla, bla, bla. Do EPK? Ja, res je, na občinskem svetu vprašam, to pa še, vsaj tako mislim, ni norčevanje.

In zakaj gospod župan omenjate kulturni dom? Saj vi s tem pravzaprav nimate nič. Res pa je, da ste  bili podžupan. Povem Vam pa (in tudi javnosti) lahko tole; tudi pri tem kulturnem domu sem imel veliko vprašanj in pripomb. In za tem, kar sem povedal takrat, še vedno stojim. V kulturnem domu bi po mojem mnenju morala biti knjižnica in vsaj še ena manjša dvorana, v kateri bi lahko gledališke skupine, glasbeniki in še kdo, imeli vaje ter prostore za srečanja in kulturno ustvarjanje. Kulturni dom bi imel malo več življenja kot sedaj. Dva sva bila v nekakšni komisiji, od koder so naju brez kakršne koli razlage vrgli ven. Pravzaprav naju na sestanke več niso vabili. To je bila bolj elegantna rešitev. Preveč sprašuješ, marš ven!

Nadalje je napisano še:

…..in drugih projektov, s katerimi smo prispevali k razvoju celotne regije…………oprostimo si lahko vse, samo uspeha ne.

Lepo Vas prosim gospod župan, da mi zemljepisno razložite, kaj je to celotna regija in konkretno razložite, s katerimi projekti smo prispevali k temu strašnemu razvoju in utemeljite ta uspeh s številkami (od leta 2002 do leta 2017). Od števila prebivalcev, stopnje nezaposlenosti, tako imenovani beg možganov (mladih) itd.

Malo Vam bom pomagal:

Število prebivalcev v mandatu Antona Balažeka
LetoObčina LendavaMesto Lendava
200211.1513.395
201610.5172.945
Manj za: 634 (– 5,7%)450 (– 13,3%)

Na žalost po vseh kazalnikih niti mesto nismo več, čeprav nam čustva govorijo drugače.

V zadnjem odstavku je zapisano sledeče:

Pri tem pa ne gre samo za odnos do dela, ki ga opravljamo in politično kulturo………..in sožitja v naši regiji in občini.

Zakaj pa potem gre? Vi gospod župan ste bili izvoljeni, da delate v dobro naše občine (pustimo zdaj regijo, ki jo tako radi omenjate), jaz in tudi drugi občani, pa da Vam gledamo pod prste. In kaj je s tem narobe? Saj ne živimo v diktaturi!!! Pa tudi s politično kulturo ni dobro kar tako mahati. Kateri politični subjekti so tukaj vpleteni? SDS, SD, SMC, AB, ZL, NSI??? Dajte no, to pa presega vse meje dobrega okusa. Upam, da se bodo politični akterji oglasili.

O sožitju, pa ne bi. Besede sožitje se ne zlorablja in to ni nobeno vprašanje. Sožitje je dejstvo.

Dalje:

Prav zaradi tega sta župan (o katerem županu spet pišete gospod Balažek?) in občinsko vodstvo še posebej previdna pri odzivanju na provokacije in žaljivke.

Najprej razčistimo to o občinskem vodstvu. Občinsko vodstvo so občinski svetniki in župan. Vsi ostali so na Občini samo zaposleni. In ne vem, zakaj in pri čem je to famozno občinsko vodstvo (predvidevam, da zaposleni na Občini) tako previdno pri odzivanju na žaljivke. Na vsako žaljivko naj se odzove tisti, ki je bil užaljen ali sprovociran. Nikjer nisem zasledil, da bi bilo užaljeno ali sprovocirano občinsko vodstvo. Sem pa užaljen jaz, ker je pravo občinsko vodstvo (občinski svet), sprejelo (na čigav predlog?) takšen pravilnik, ki ti skorajda prepoveduje govoriti, da o kakšni zdravi debati (ter izrednih ter korespondenčnih sejah) niti ne govorimo.

Dalje gospod župan pišejo:

Kljub vsemu, pa je treba jasno povedati, da vse te negativnosti prihajajo iz lokalnega okolja.

Da so vse to negativnosti, je legitimno mnenje gospoda župana (verjeti moram, da tukaj govori samo v svojem imenu). Moje mnenje pa je (glej hudiča, tudi jaz imam svoje mnenje), da to ne drži in bi se vsak občan moral nad napisanim v medijih malo zamisliti. Da pa vse prihaja iz lokalnega okolja, verjamem tudi jaz. Mislim, da Celjani in Ljubljančani, nimajo nič pri tem.

In še:

Ne glede na vse, bosta župan in občinsko vodstvo nadaljevala z izvajanjem začrtanih aktivnosti in projektov.

O katerem županu spet govorite? In o katerem občinskem vodstvu? Upam, da o sebi in občinskem svetu. Da se bo s tem nadaljevalo sploh ne dvomim, glede na to, da je občinski svet takšen kot je. Jaz na Vašem mestu v delo občinskega sveta opozicije in politične nasprotnike, sploh ne bi mešal, kajti občinski svet resnično dvigne roke prav za vsako stvar, ki je predlagana in v 99% brez razprave. V demokraciji se temu reče katastrofa. Pa četudi je po vseh merilih demokracije, to demokratično.

In za konec:

Poskrbeli bomo tudi za boljše in objektivnejše informiranje občanov in uporabili vsa pravna sredstva za zaščito integritete župana in ugleda naše občine.

Kar je pa na koncu zapisano, spet presega vse meje dobrega okusa. Pa ne to o informiranju občanov, ki bo bolšje in bolj objektivno (kaj do sedaj ni bilo?). S tem se več kot strinjam. Da pa boste uporabili vsa pravna sredstva za zaščito integritete župana (spet pišete o drugem županu – drugič napišite: za mojo zaščito) in ugleda naše občine, pa mi ne gre v glavo. Le kakšno pravno zaščito vi rabite? Le kakšno pravno zaščito rabi predsednik Slovenije? Kaj ste Vi mogoče kaj več? Ste mogoče nedotakljivi? In kakšno pravno zaščito rabi naša občina, da bo imela več ugleda?

Ivan Koncut, občan občine Lendava, meščan (še vedno) prekrasnega mesta in občinski svetnik.”