Ostalo

Bioplinarna: “V desetih dnevih bomo sprejeli potrebne tehnološke ukrepe”

Občina Lendava s pristojno državno inšpekcijo spremlja izvajanje ukrepov, ki jih je podjetju ECOS d.o.o. naložila inšpektorica inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor. Stanje se sicer po obisku inšpektorice ni spremenilo, a je lastnik bioplinarne zatrdil, da se bo v roku desetih dni.
Prebivalci okoliških vasi že dlje časa trpijo hud smrad, ki se širi iz bioplinarne podjetja ECOS d.o.o. Pred časom, ko je nad našimi kraji prevladovalo precej vetrovno vreme, je ta smrad nosilo daleč naokoli, pa čeprav na spletni strani bioplinarne piše da je “bioplinarna v Lendavi zaprtega tipa.” Za mizo so se na lendavski občini tokrat uspeli zbrati odgovorna oseba bioplinarne, predstavnica civilne iniciative “Proti smradu” Nikolina Palnec in predsednik Turistično in okoljevarstvenega društva Petišovci, Geza Gömöš.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je že ta teden pozval tudi odvetniško pisarno, ki je v javno dostopni bazi navedena kot stečajni upravitelj podjetja Ecos d.o.o, da nemudoma ukrepa in ustavi vse aktivnosti, ki povzročajo širjenje neprijetnih vonjav. Po informacijah odvetniške pisarne je lastnik bioplinarne v Lendavi podjetje  Ecos d.o.o.

Podjetje, ki je lastnik omenjene bioplinarne je sicer v prisilni poravnavi. Občina Lendava zahteva, da bioplinarna začne obratovati v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem in da se neprijetne vonjave nehajo širiti po širšem območju. Lastnik bioplinarne je na srečanju zagotovil, da bodo upoštevali zahteve Občine in civilne iniciative ter da bodo v naslednjih desetih dnevih sprejeli potrebne tehnološke ukrepe. Po izteku omenjenega roka sledi vnovičen sestanek udeležencev.