Ostalo

Občinski svet Občine Lendava bo danes tudi uradno obveščen o prenehanju mandata župana Janeza Magyarja

Na minulih parlamentarnih volitvah je lendavski župan Janez Magyar iz vrst SDS prejel dovolj glasov za uvrstitev v parlament. Občinski svet Občine Lendava bo na današnji 2. izredni seji tudi uradno obveščen o prenehanju mandata župana Janeza Magyarja, ki bo že jutri prisoten na sklicu ustanovne seje državnega zbora.
Kot je že znano, je župan Občine Lendava bil na minulih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca v Državni zbor. Iz območja Lendave bosta v Državnem zboru tako sedela dva, poleg Magyarja še poslanec madžarske narodnosti, Ferenc Horváth. Funkcija poslanca, kot je znano, ni združljiva s funkcijo župana. Magyar je sicer funkcijo poslanca zavrnil marca leta 2020, ko bi lahko sedel na mesto Franca Breznika, ki je bil takrat imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve.

“Mandat župana mi po samem zakonu preneha z dnem potrditve mandata poslanca Državnega zbora Republike Slovenije, kot to določa 11. člen Zakona o poslancih. Tako bom funkcijo župana Občine Lendava v tem mandatu zaključil z dnem konstituiranja Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo 13. 5. 2022. O prenehanju mandata župana bom obvestil tudi Občinsko volilno komisijo Občine Lendava,” je zapisal Magyar. Ta bo hkrati svetnike in svetnice uradno obvestil tudi, da bo Občino poklicno, do lokalnih volitev v jeseni, vodil podžupan, Ivan Koncut.

“Vsem občinskim svetnikom in svetnicam bi se rad zahvalil za vaše dosedanje delo in prispevek k razvoju naše občine, za vse konstruktivne pobude in predloge, s katerimi smo se trudili in delali v dobrobit naših občanov in za njih. Iskrena hvala, vsekakor pa se bodo naše poti še nadalje prepletale, saj kot sem že večkrat povedal, si bom kot poslanec v prvi vrsti prizadeval za razvoj naše občine in Pomurja in verjamem, da lahko pri tem storim še mnogo več,” je še zapisal župan Janez Magyar.

Jutri na sporedu ustanovna seja državnega zbora

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob in direktor DVK-ja Dušan Vučko sta predsedniku republike Borutu Pahorju 8. maja predala zapisnik o izidu parlamentarnih volitev. Pahor je po sprejemu zapisnika podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje nove sestave državnega zbora, ki bo jutri, 13. maja ob 11. uri. Državni zbor v novem mandatu bo ustanovljen, če bo potrjena več kot polovica poslanskih mandatov, je Pahor poudaril v izjavi za javnost po prejetju poročila.