Sveže

Občina Lendava postala Čebelam najbolj prijazna občina

Včerajšnji, 1. december je tako za občino Lendava kot še posebej za tukajšnje čebelarje, bil prelomen. Občina Lendava si je prislužila laskavi naziv, Čebelam najbolj prijazna občina. Naziv je prevzela od lanske zmagovalke, Ljubljane, kjer se je letošnji izbor tudi odvil.
27.11.2023 je Čebelarska zveza Slovenije zaključila natečaj za čebelam najbolj prijazno občino v letu 2023 in obelodanila nominirane občine. V ožji izbor za čebelam najbolj prijazno občino v letu 2023 so se uvrstile Mestna občina Ljubljana, občina Ravne na Koroškem in občina Lendava. Podelitev priznanj je potekala na tradicionalnem posvetu ob Dnevu čebelarskega turizma včerajšnji petek. Samo prireditev je gostila lanska zmagovalna občina, Mestna občina Ljubljana v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Javno svetovalno službo v čebelarstvu.

Razglasitve in podelitve priznanj, ki je potekala v Ljubljani v sklopu tradicionalnega posveta ob Dnevu čebelarskega turizma, so se udeležili župan Občine Lendava Janez Magyar, predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut ter čebelarja Ivan Denša in Ludvik Bokan . Priznanja za prve tri uvrščene in kipec za “Čebelam najbolj prijazno občino v letu 2023” je podelil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Župan Janez Magyar se je ob prejemu priznanja zahvalil vsem čebelarjem v občini za izvajanje njihove plemenite dejavnosti ter izpostavil.  Tričlanska komisija je ocenila tudi ozaveščanje in sodelovanje Občine z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, vzpostavitev zelenih površin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah.