Ostalo

Ob včerajšnjem državnem prazniku se je krajša slovesnost odvila tudi v Murski Soboti

Včerajšnji praznični dan, dan priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, so v Murski Soboti obeležili s krajšo slovesnostjo ob spomeniku, ki je bil v mestnem središču postavljen pred štirimi leti ob 100. letnici zgodovinskega dogodka.
Župan MO Murska Sobota Damjan Anželj je povedal, da so se s postavitvijo spomenika simbolično zahvalili vsem zaslužnim, ki so imeli takrat pogum, pokončnost, zavedanje ter pred očmi jasen cilj. Ob tej priložnosti je tudi spomnil na besede, ki jih je ob otvoritvi napisal dr. Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota: “Simbolika in pomen spomenika izhajata iz prepleta mehkobe prekmurske zemlje in trdnosti granita ter odločnosti portreta dr. Matije Slaviča in štirih imaginarnih podob. Podobe so simboličnega značaja, saj simbolizirajo zahvalo prav vsem pomembnim – tako znanim kakor tudi doslej morda še neznanim – ljudem, ki so zaslužni za priključitev Prekmurja in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Navzočnost štirih imaginarnih glav poskrbi, da v simboličnem smislu nihče od zaslužnih ni iz spomenika izključen in v širšem kontekstu zgodovinsko pozabljen.”

Župan Anželj se je zahvalil vsem tistim, ki so skozi zgodovino prispevali in si tudi danes prizadevajo, da se je ohranila in se ohranja zavest o narodni, kulturni in jezikovni pripadnosti Prekmurcev, ki nas dela drugačne in edinstvene. Izrazil je prepričanje, da bi bili ti zaslužni posamezniki ponosni, kako se je naša pokrajina od takrat spremenila. Danes namreč to ni več razvojno zaostala regija, ampak je Prekmurje povezano z osrednjo Slovenijo in Evropo, ima rastoče industrijsko podjetniške cone in uspešna podjetja, trgovska središča na obrobjih mest, razvojno – izobraževalne institucije ter sodoben utrip s pestro ponudbo kulturnih in družabnih dogodkov. V regiji vse pomembnejšo vlogo igra tudi turizem, saj Prekmurje ponuja prav tisto, kar je s strani obiskovalcev vse bolj iskano. Neokrnjena narava, varno okolje, izjemna kulinarika in pridelava vrhunskih vin ter prijazni ljudje, so potenciali na katerih moramo graditi. V turistične pakete, ki jih oblikujejo naši nosilci turistične ponudbe je vključenih vedno več vsebin naravne in kulturne dediščine celotne regije, ki se je oblikovala skozi stoletja.

Nagovor je tamkajšnji župan zaključil z naslednjimi besedami: “Drage Prekmurke in Prekmurci, bodimo ponosni na svoje korenine, na svoj jezik, svojo odprtost in tolerantnost, imejmo radi svoje Prekmurje. Iskrene čestitke ob prazniku!”