Ostalo

Novosti v letu 2019

S prvim dnem letošnjega leta je v veljavo stopilo nekaj novosti, ki jih bo v svojem vsakdanjem življenju občutil marsikdo. Za 50 evrov se zvišuje minimalna plača, veljati začne dvig plač iz plačnih anomalij javnim uslužbencem, zvišujejo se nadomestila iz naslova družinskih prejemkov in zvišujejo se tudi nekatere cestnine. Pri tem velja dodati še, da smo se z novim letom poslovili od brezplačnih plastičnih vrečk.
Veseli se lahko okrog 70.000 zaposlenih, saj jih čaka višja plača. S 1. januarjem se namreč zvišuje minimalna plača. Ta se iz sedanjih 638 evrov neto zvišuje na 667 evrov neto oz. na 889 evrov bruto. Izboljšanja plač pa bo z novim letom deležna tudi večina javnih uslužbencev. Stavkovni sporazum in dogovor o plačah namreč s 1. januarjem predvidevata en plačni razred povišanja, kar pomeni približno 4-odstoten dvig plače. Povišanje bo prvič vidno februarja, pri izplačilu januarskih plač.

Po šestih letih bo 100-odstotno znova tudi porodniško nadomestilo. To je bilo do sedaj 90-odstotno. Enako bo z očetovskim in starševskim nadomestilom. Materinsko nadomestilo je neomejeno, starševsko nadomestilo pa bo 2,5-kratnik povprečne plače (doslej 2-kratnik). Vsem upravičencem bo seveda izdana nova odločba. Tu je še dodatek za velike družine, ki po novem več ne bo vezan na cenzus (materialni položaj družine). Prejemalo ga bo 4.000 družin več kot doslej. Do njega so upravičene vse družine s tremi, štirimi ali več otroki. Otroške dodatke bodo še naprej prejemali tudi tisti, ki so v 7. ali 8. dohodkovnem razredu.

Obeta se tudi nekaj novosti za dijake in študente. Državne štipendije bo prejemalo 8.500 dijakov oz. študentov več, do slednjih pa bodo upravičeni tudi tisti dijaki oz. študenti, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega dobrih 659 evrov, do sedaj je namreč ta cenzus znašal 570 evrov.

Od prvega januarja naprej ne bo več možno na blagajnah dobiti brezplačnih plastičnih vrečk, bodo pa te še vedno dosegljive proti plačilu, dosegljive pa bodo tudi tiste za namene sadja in zelenjave. Dražja bo cestnina čez predor Karavanke, za 20 centov za osebne avtomobile in pribitek k cestnini na relaciji Koper-Ljubljana (15%) in Ljubljana – Šentrupert (5%). Pribitek se bo stekal v blagajno za namen gradnje drugega tira med Divačo ij Koprom.