Ostalo

Nova vojaška vaja na območju Prekmurja

Na območju Prekmurja se bo med 2. in 13. majem odvijala mednarodna vojaška vaja “Črni labod 2022.” Ta se je na zadnje odvila leta 2016 in sicer na sosednjem Madžarskem, letos pa se bo odvila na območju Prekmurja. V tem času boste občani lahko srečevali večje število vojaških vozil in opreme.
Omenjena mednarodna vojaška vaja je vključena v Načrt vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Omenjena vojaška vaja je del vojaških vaj v sklopu zavezništva. Občani bodo na terenu lahko srečevali terenska in tovorna vozila in manjše skupine vojakov Slovenske vojske, iz Oboroženih sil Republike Hrvaške in Združenih držav Amerike.

“Na periodični vaji Črni labod se bo preverjala interoperabilnost in povezovanje ter sodelovanje med konvencionalnimi silami in vojaškimi specialnimi silami. Posamezne vaje potekajo na območju srednje in vzhodne Evrope in so usmerjene v urjenje in preverjanje konceptov reakcije zavezništva z namenom promocije mira in stabilnosti v naši regiji,” so sporočili iz Ministrstva za obrambo.