Ostalo

Nova prelomnica za regijsko bolnišnico: Izvedli prvo laparoskopsko odstranitev ledvice

Regijska bolnišnica Murska Sobota se lahko pohvali z novo prelomnico. Po tem, ko so konec lanskega oktobra opravili prvo uspešno laparoskopsko odstranitev prostate in zadnje lanske decembrske dni z novo operativno tehniko nadomestili poškodovani ligament, so tokrat izvedli prvo laparoskopsko odstranitev ledvice.
“V naboru operacij, ki jih opravljamo v urološki operacijski dvorani Splošne bolnišnice Murska Sobota je na novo dodan tudi operativni poseg – laparoskopska odstranitev ledvice. Gre za prvo tovrstno izvedeno operacijo v naši bolnišnici,” so sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Prvi tak poseg je v petek, 12. januarja 2024 v bolnišnici opravil kirurg Dimche Malukoski, dr. med., spec. urolog, FEBU, asistiral pa mu je predstojnik Urološkega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, dr. Zoran Krstanoski, dr. med., spec. urolog.

Laparoskopska odstranitev ledvice je kirurški postopek, pri katerem se ledvica odstrani s pomočjo laparoskopske tehnike, ki vključuje uporabo majhnih rezov in posebnih instrumentov. Ta metoda se običajno uporablja zaradi svojih prednosti, kot so manjše brazgotine, hitrejše okrevanje in manjša bolečina po operaciji v primerjavi z odprto kirurgijo.

“Vodstvo bolnišnice aktivno spodbuja najnovejše tehnike zdravljenja ter inovativne metode, ki omogočajo izboljšanje kakovosti oskrbe in doseganje boljših rezultatov pri zdravljenju naših pacientov,” so še sporočili iz regijske bolnišnice.