Sveže

Nedelje in prazniki: V občini Sveti Jurij ob Ščavnici nič več košenj, škropljenja, žaganja z motorno žago, …

Morda se vam zdi dobra ideja v nedeljo zgodaj zjutraj vstati in pokositi travo, a po novem to na območju Občine Sveti Juriju ob Ščavnici več ni predmet izbire ali želje. Kot prva Občina v Pomurju so namreč sprejeli odlok, ki ob nedeljah in praznikih prepoveduje uporabo naprav ki povzročajo hrup.
Vrtnih opravil, za katera nam po navadi zmanjka časa med tednom, se mnogi radi lotijo v soboto ali nedeljo. Na podeželju sicer še vedno marsikje velja, da se v nedeljo pač ne dela, saj je to dan za počitek, a se tako ljudje kakor tudi naše navade spreminjajo. Zakonske določbe, ki prepovedujejo denimo košnjo trave med vikendom, so danes urejene na ravni posamezne občine z odloki, medtem, ko je v preteklosti to področje urejala država.

Pred nekaj dnevi je precejšnji odmev dvignila objava Občine Sveti Juriju ob Ščavnici, v kateri so zapisali, da je bil sprejet odlok ki veleva, da je “v skladu s 4. točko prvega odstavka 4. člena Odloka o javnem redu in miru ob nedeljah in praznikih prepovedano uporabljati kosilnice, škropilnice, motorne žage in druge naprave z motorji na notranje izgorevanje, vrtalne in brusilne stroje, kladiva in žage ter izvajati druga hrupna in hišna opravila, če je od izvora hrupa do najbližjega bivalnega objekta manj kot 50 metrov.”

Prepoved sicer ne velja za dela, ki so posledica nujnih vzdrževalnih del (npr. sanacija okvar na plinskih, vodovodnih, električnih in drugih omrežjih in napeljavah), kot tudi za pripravo krme za domače živali in obdelavo kmetijskih površin. “Ker se tovrstne kršitve dogajajo izven rednega delovnika uradnih oseb medobčinskega inšpektorata in redarstva, se lahko prijavijo na Policijsko postajo Gornja Radgona ali na številko 113,” so še zapisali.

Pravila javnega reda in miru, ki so zapisana v Zakonu o javnem redu in miru (torej na državni ravni), sicer predvidevajo kazni za nedovoljeni hrup med 22. in 6. uro. Ta veljajo ne glede na določila posamezne občine. A ne pozabimo: Prav vsakdo si zasluži vsaj en dan počitka in morda slabi sosedski odnosi res niso vredni brezhibno pokošene trate na nedeljski dan.