Ostalo

Nedelica: Dokumentarni film Matica Dominka se poteguje za najvišjo možno slovensko filmsko nagrado – Vesna

Matic Dominko iz Nedelice, filmski režiser in študent na AGRFT je letos dokončal svoj prvi dokumentarni film z naslovom SMRT. Film se bo v soboto potegoval za najvišjo možno slovensko filmsko nagrado – Vesna in sicer za najboljši študijski film, na festivalu slovenskega filma, ki bo potekal v Portorožu.
Kratki dokumentarni film SMRT je portret o spiritualnem death metal bandu SMRT iz Turnišča, ki se po besedah režiserja fokusira na osebnost/družinsko življenje članov banda in na skupinsko energijo, ki jih med seboj povezuje. Namen filma je pokazati kontrast med tem, kako metalci predstavljajo sebe na odru, in med tem, kakšni srčki so v resnici.

Glavna producentka filma je producentka AGRFT mag. Jožica Šmid, zelo pomemben delež k filmu pa je prispeval tudi asistent produkcije Gal Nagode. Direktorica fotografije in snemalka je bila Neža Jankovič, montažerka filma pa Anja Pirtovšek.V filmu nastopajo: Luka Gjerkeš (kitarist), Lan Pahor (pevec), Vili Marinčič (kitarist), Gal Gabriel (bobnar), ter Lukovi družinski člani: Tinkara Čerček, Mirjana Gjerkeš, Branko Gjerkeš in psički Leli, Caidy in Lucky.

Festival slovenskega filma (FSF) je pregled slovenske avdiovizualne produkcije, ki vsako leto predstavi produkcijo celovečernih in kratkih igranih, dokumentarnih ter animiranih filmov, ki so nastali v Sloveniji v preteklem letu. Poleg 55 filmov, ki se bodo v tekmovalnem delu festivala potegovali za nagrade vesna, ocenjevali pa jih bosta dve strokovni žiriji, so v pregledni program uvrstili še 39 filmov. Za letošnji FSF so sicer prejeli 138 prijav.