Ostalo

ND Zvezda Dolina: Odprto pismo predsedniku MNZ Lendava

Nogometni klub Zvezda Dolina se je s pismom, ki smo ga prejeli tudi v naše uredništvo, odzval na članek “Nižjeligaši imajo vse več težav z mankom igralskega kadra.”“Pišemo vam zaradi vaših izjav na spletnem portalu lendavainfo.com, ki so nas prizadele ter se z njimi ne moremo strinjati v popolnosti,” so zapisali.
Pismo objavljamo v celoti:

“Apelirate in izpostavljate nekatere klube, med njimi tudi nas. Kaj pa ostali klubi? Je res vse v redu v ostalih nogometnih klubih?

Najprej bi se dotaknili teme mlajših selekcij. Kot veste, je za formacijo vsake, tudi najmlajše selekcije potrebno določeno število otrok (6-10) enake generacije, seveda z voljo za šport, predvsem za nogomet, ki pa jih tudi združene štiri vasi (Dolina, Pince, Pince-Marof, Benica) na žalost ne premorejo. Naš največji klub v regiji (NK Nafta) za rekrutiranje mlajših članov občutno bolje poskrbi, zato se starši seveda odločajo za vpis otroka v boljše organiziran klub. Težava, ki vpliva na nizek vpis otrok, pa je med drugim tudi infrastruktura, ki na žalost, kot veste, ni ustrezna za mlajše pogone. Klubski prostori so dotrajani, nogometna igrišča nekvalitetna. Dodatnih stroškov za organizacijo dodatnih selekcij si klub ne more privoščiti, saj so že sedaj sredstva razporejena do zadnjega centa. Če društvo ne bi dobilo pomoči (predvsem finančne) s strani občine in svojih članov, simpatizerjev ter predvsem sponzorjev, bi že zdavnaj govorili samo še o zgodovini kluba.

Obstaja tudi problematika glede trenerjev, oz. bolje rečeno trenerskih licenc, saj, kot ste verjetno ozaveščeni, poznamo kar nekaj primerov, kjer se “posoja” licence, klub pa vodi in trenira izbranec kolektiva kluba, ki pa trenutno nima licence ali pa le ta ni ustrezna. To težavo bi lahko (deloma) odpravili, v kolikor bi se omilila stopnja zahtevane licence za rep slovenske nogometne scene.

Težave nastajajo tudi pri sojenju. Problemov v sami organizaciji sojenja ne želimo komentirati. Bolj kot to nas moti, da so stroški sojenja iz leta v leto višji in klubu predstavljajo vse večji problem. Na tem mestu nam je predvsem prisotnost delegatov na tekmah najnižjega nivoja težko razumljiva. Prav tako bi želeli izpostaviti tudi še vedno pomanjkljivo urejeno plačevanje sodniških uslug, kar klube posledično spodbuja k plačevanju na drugačne, tudi nezakonite, načine.

Krivdo za trenutno stanje klubov ste preložili izključno na nas. Strinjamo se, da bi mlajše selekcije le-to spremenile, kljub temu pa je vzrokov za ugašanje klubov več, tudi takšnih, na katere mi kot klub nimamo veliko vpliva. Sprašujemo se, kaj postori MNZ, da bi ta problem rešili? Mi se namreč trudimo po najboljših močeh, da je igrišče pokošeno, črte označene po standardih, slačilnice čiste, skrbimo za promocijo in ozaveščanje po spletu in oglasnih deskah, dosledno plačevanje računov, organizacijo dogodkov na nivoju, da povežemo klub z lokalnim prebivalstvom in še bi lahko naštevali. Smo edini športni klub v Sloveniji, ki še vedno nima urejene elektrike, kljub našim vsakoletnim naporom, da se to uredi. Kvaliteta igrišča in infrastrukture ni ustrezna, s čimer se verjetno strinjata tudi sam MNZ, kot organizator tekmovanja.

Sprašujemo se, kakšno funkcijo v dobrobit klubov potemtakem opravlja MNZ, razen organizacije tekmovanj.

Problematika ugašanja klubov ni včerajšnja tema, evidentno je, da se MNZ zaveda trenutne situacije, vendar pa breme in odgovornosti prelagajo na nas klube, namesto tega, da bi tudi sami kaj ukrepali.

Gospod predsednik, sedaj mi apeliramo na vas, da nekaj postorite, kajti stanje je v nekaterih klubih in celotni ligi resnično alarmantno.

S prijaznimi pozdravi.

Nogometno društvo Zvezda Dolina.”