Ostalo

Nižjeligaši imajo vse več težav z mankom igralskega kadra

Kot smo poročali že včeraj, je nogometni klub Petišovci 2017 prvi, zaradi več kot očitnega manka igralcev svoje delovanje ustavil. Primer pa, kot kaže, najbrž ne bo osamljen. Velika večina nogometnih klubov, ki igrajo pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Lendava se sooča s težavo primanjkljaja igralcev, ta pa se bo, kot kaže, stopnjevala.
Petišovski nogometni klub, ki je včeraj svoje navijače, simpatizerje in drugo javnost obvestil o prenehanju delovanja – ali bo to začasno ali stalno se še ne ve – je nekako priznal že dlje časa trajajoče težave, ki zadevajo celotno Medobčinsko nogometno ligo. Nogometni klubi se že dlje časa spopadajo z mankom igralskega kadra, pri nekaterih se to pozna manj, pri nekaterih bolj in kot so nam pojasnili na Medobčinski nogometni zvezi Lendava, pričakujejo, da se bodo tovrstne težave v prihodnje le še stopnjevale. Podobno je tudi na področju sojenja, saj je mladih sodnikov vse manj oz. jih praktično ni.

“To tematiko obravnavamo sedaj bi lahko rekel že stalno, enako kar se tiče sodnikov in trenerjev. Večina teh klubov, ki prihaja iz tega območja in igra v Medobčinski nogometni ligi, nima podmladka, nima mlajših selekcij. To je sicer večni problem teh nogometnih klubov, ki se vzgoje mlajših selekcij nekako ogibajo in trenutno stanje je refleks tega dejstva. Večina ekip ima dobro tretjino igralcev, ki šteje krepko čez 30 let,” je jasen Slavko Režonja, predsednik MNZ Lendava. Ta med drugim še pove, da so želje klubov v nasprotju s politiko MNZ Lendava, ki je vedno želela, da imajo klubi mlajše selekcije, a so se klubi tega otepali. “Po nekaj letih pa je sedaj prišlo do tega efekta.”

Režonja sicer priznava, da imajo mladi danes veliko drugih okupacij, ne pa samo nogomet, torej različne športe, računalnike in ostale druge možnosti, “tako da se problematike zavedamo in menimo, da se bo ta težava le še stopnjevala.” Kot je dejal Režonja, se bo sedaj zgodila prerazporeditev igralcev, a ta hkrati potrdi naše domneve, da se je v tekmovanje prijavil nogometni klub Mostje, katerega nekaj mladih želi po dveh letih nedelovanja ponovno zagnati. “V tem okolju, kot so Zvezda Dolina, Graničar pa sedaj na žalost nedelujoči Petišovci, bi morali razmišljati o prijavi mlajših selekcij. Prepričan sem, da če bi navedeni nogometni klubi stopili skupaj, bi zagotovo lahko formirali nekaj mlajših ekip, tam do nivoja U7 – U9, kjer se igra mali nogomet in kjer so ekipe manj številčne in bi se potem ti igralci, če tudi bi recimo igrali za Nafto ali pa Dolgo vas, ki imata prijavljene večje ekipe, vrnili. Sedaj pa, ko ti klubi nimajo niti najmlajših selekcij, ko delajo po liniji najmanjšega odpora in se ukvarjajo le s članskimi ekipami, dolgoročno nimajo kaj čakati. Kratkoročna rešitev so res prehodi igralcev med klubi, a dolgoročna, nikakor. Določen del mladih v omenjenih vaseh torej ostaja športno neizkoriščen,” je dejal sogovornik.

Slavko Režonja

V nekaj letih, po besedah Režonja lahko pričakujemo težave predvsem v nogometnih klubih Nedelica in Renkovci. “Da bi preživela oba nogometna kluba je skorajda nemogoče. Enako velja za prej omenjene Zvezdo Dolino, Graničar in sedaj nedelujoče Petišovce. Težava bi lahko bila tudi Čentiba. Vsi omenjeni dovolj svojih igralcev nimajo oz. jih ne bodo imeli. Vsi omenjeni bodo morali začeti z angažiranjem otrok tik ob vstopu v prvi razred osnovne šole, sestaviti nekaj majhnih ekip, jih združevat med klubi, da se povežejo, da naredijo nogomet denimo selekcijo U-15 vsi skupaj in potem lahko računajo na napredek.”

In nadaljevanje v jesenskem delu?

“To je vprašanje za milijon evrov. Napovedi so bile, da bi naj drugi val prišel pozno v jeseni, a kot vidimo, je prišel zgodaj poleti. Če to izzveni v približno istem času in če dodamo dva tedna zaradi malo večjih fluktacij prebivalcev, sem že dejal, da bi lahko s pokalnim prvenstvom lahko pričeli 15. avgusta. To je zelo optimistična varianta. Klubom bomo sicer pomagali pri nabavi razkužil, brezstičnih termometrov, … Vsak igralec bo seveda moral imeti svoj bidon za napitek in podobno. Iščemo tudi razkužila v večjih količinah, da bi jih razdelili. Želimo torej, da bi bil začetek prvenstva čim manj obremenjujoč za klube,” je zaključil Režonja.