Sveže

Najslabša kakovost življenja je na Hodošu, precej nizko kotira tudi Lendava

Po analizi revije Moje finance, v kateri so po petih kriterijih ocenjevali kakovost življenja v vseh 212 občinah v državi za leto 2018, je na zadnjem mestu (212. mestu) pristala občina Hodoš. Občina z okrog 300 prebivalci, ti so večinoma Madžari, nima denarja za razvoj, pa tudi mladih je izjemno malo. Slabo se je obnesla tudi Lendava, ki ji pripada 182. mesto.
Tudi drugje je lepo, a doma je najlepše, slišimo zelo pogosto. Revija Moje finance je po petih kriterijih ocenjevala vseh 212 slovenskih občin in tiste Pomurske že tradicionalno kotirajo v spodnji polovici lestvice, najvišje, kar se pomurske regije tiče, je Murska Sobota, na 96. mestu, a je hkrati ta na zadnjem mestu med mestnimi občinami v državi. Takoj za Mursko Soboto so Odranci, na 126. mestu ter Veržej na 141. mestu. Nekako bi lahko rekli, da je to najboljša trojka, ki jo premore pomurska regija. Naslednje mesto je 150., na kateri se nahaja Gornja Radgona.

Na 158. mestu se nahaja Ljutomer, na 163. Radenci in na 167. Črenšovci. Na 172. mestu so Puconci, na 176. Križevci in 177. Moravske Toplice. 181. mesto je rezervirano za Kuzmo, in 182. mesto za Lendavo. Sledi ji Tišina (183.), Velika Polana (184), Beltinci (196), Sveti Jurij ob Ščavnici (197), Apače (198), Turnišče (199) in Sveti Tomaž (200). Kot lahko vidimo, bolj gremo proti dnu lestvice, vse več je občin iz območja Pomurja, ki tudi na tem seznamu kotirajo vse do dna. Kot kaže, Pomurje še kar velja za najmanj razvito regijo ter z najmanjšimi dohodki v državi. Kljub temu v omenjeni reviji navajajo, da je, sodeč po anketi, kar 70-odstotkov ljudi zadovoljnih z življenjem.

In kaj še pišejo v reviji Moje finance, kar se Pomurskih občin tiče? Grad je občina z najbolj dostopnimi stanovanji, kar se cene tiče, prav tako občini Križevci in Puconci. Najbolj zadolžena občina v Pomurju in tudi v državi je Občina Gornji Petrovci. Ta je zadolžena za kar 1.600 evrov na občana. V letu 2018 je edina Pomurska občina brez dolgov bila Občina Turnišče. Občina z najstarejšim prebivalstvom tako v državi kakor tudi v Pomurju je Občina Hodoš, ki se je, kot smo že zapisali, uvrstila na zadnje (112) mesto (povprečna starost 51 let) ter Šalovci (48,4 leta). Občina Hodoš prav tako vodi v izseljevanju. V občinah Dobrovnik, Hodoš in Kuzma se na območju Pomurja zgodi največ prometnih nesreč katerim botruje alkohol, v Cankovi jih največ prejema zdravila zaradi duševnih motenj in v Kobilju beležimo največ prezgodnjih smrti, kar se Pomurja tiče. Najnižji delež kriminalitete v Pomurju je v Veliki Polani, prav tako v Pomurju in tudi v državi pa je v občini Rogašovci.