Sveže

Na sporedu letos šest sejmov ter nov kongresni center

Družba Pomurski sejem za letos napoveduje šest sejmov — Megra, Green, Medical, Agra, lnpak in Sobra. Med drugim bo zgradila tudi nov kongresni center z dvorano za 360 ljudi, pred leti načrtovan kot pomurski paviljon, razširila bodo tudi medeni hram. Kot je na tradicionalnem ponovoletnem srečanju z novinarji povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je bila lansko leto sejemsko zelo uspešno, čeprav so pripravili “le” štiri sejme v dveh terminih v devetih sejemskih dneh. Na sejmih Lov, Ribolov, Naturo in Agra je sodelovalo 2145 razstavljavcev iz več kot 35 držav, obiskalo pa jih je 132.000 obiskovalcev. Letošnje leto bo po Erjavčevih besedah bolj pestro. Prvi letošnji dogodek Pomurskega sejma je že minil, ko so v Radencih okronali 24. vinsko kraljico Slovenije, Ano Pavlin dolenjske vasi Paha pri Otočcu.
Nadaljevanje bo konec marca, ko na sporedu 31. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra ter 5. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green. Na Megri bo v ospredju cestna in železniška infrastruktura, sončne elektrarne, energetska sanacija stavb, končna obrtna dela v gradbeništvu ter komunalna oprema in stroji. Na Greenu bodo težišča na okoljskih inovacijah, e-mobilnosti, zelenih delovnih mestih, krožnem gospodarstvu, prehodu na obnovljive vire energije, učinkovitem upravljanju z naravnimi viri, trajnostni gradnji in sanaciji, energetski prenovi stavb ter socialnem podjetništvu. Konec maja bo na sporedu 4. bienalni mednarodni sejem Medical, ki bo predstavil digitalizacijo in inovativne pristope v zdravstvu, medicini in oskrbi, družinsko medicino, hrbtenici kot glavni steber telesa, komplementarne, alternativne in naravne načine krepitve zdravja in vitalnosti ter dolgotrajno oskrbo na domu.

Agra vnovič konec avgusta

Konec avgusta bo največji, mednarodni kmetijsko-živilski sejem, 58. Agra, v okviru katerega bo potekal tudi mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike lnpak. Letošnja država partnerica Agre bo Srbija, težišča pa na zdravju rastlin, digitalizaciji, kmetijstvu prihodnosti, podnebnih spremembah in vodnih virih, ekološkem kmetijstvu, hrani iz bližine in njeni sledljivosti, gozdu in lesu ter novostih in trajnostnih rešitvah pri embalaži, pakirni tehnologiji, transportu in logistiki. Za konec letošnjega sejemskega živ-žava, bo od 24. do 26. septembra, 8. mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja Sobra. Na njem se bodo predstavile vse ustanove in organizacije s področja obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, od vojske in policije do civilne zaščite in gasilcev.

Janez Erjavec

Po besedah Erjavca se je letošnje sejemsko dogajanje začelo že oktobra lani, ko je nekako v okviru Megre, v prostorih Pomurskega sejma potekal strokovni posvet o trajnostni gradnji, energetski sanaciji objektov in novih infrastrukturnih projektih. Odmevno srečanje so organizirali DRC, Družba za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije d.o.o., Društvo za ceste Ljubljana, DRC —Združenje, Inženirska zbornica Slovenije in Pomurski sejem v terminu praznovanja 50. obletnice Mostu miru in prijateljstva, ki povezuje Gornjo Radgono in avstrijsko Radgono ter kot uvod v priprave na Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra 2020. Prav tako sta predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec na regijskem posvetu čebelarskih društev Pomurja v Svetem Juriju ob Ščavnici podpisala sporazum in protokol o dolgoročnem sodelovanju med ČZS in Pomurskim sejmom d.o.o., plod tega bo tudi gradnja čebelarskega hrama na sejmu.

Poleg šest omenjenih sejemskih prireditev pa bodo v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni potekala tudi številna mednarodna strokovna ocenjevanja kakovosti 2020. Tako so tukaj: 38. Slovenski oskar za embalažo maj 2020; 41. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov; 34. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov; 24. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod; 46. odprto državno ocenjevanje vin “vino Slovenija Gornja Radgona” in 10. odprto državno ocenjevanje BIO vin; 18. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo; ter 40. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.