Bike pleasureOstalo

Naj rekreativec občine Lendava 2019, Damijan Horvat: “Letno s kolesom prevozim okrog 10.000 kilometrov”

Pogovarjali smo se z Damijanom Horvatom, članom Kolesarskega kluba Lendava in naj rekreativcem občine Lendava. Zaupal nam je, da letno s kolesom prevozi okrog 10.000 kilometrov, udeležuje pa se tudi Maratona Franja. “Na začetku svoje kolesarske poti sem seveda najprej spoznaval Lendavo in okolico,” je dejal.
“S kolesarstvom se ukvarjam že dobrih 15 let. Nad kolesarstvom sem se navdušil sam, saj sem že od nekdaj velik ljubitelj tega športa. Na začetku moje kolesarske poti sem bolj ali manj spoznaval Lendavo z okolico in z leti se je to stopnjevalo, tako, da sem postajal vedno bolj zagrizen kolesar in začel kolesariti daleč naokoli. Tako sem lansko leto postal naj rekreativec občine Lendava. Leto je bilo res zelo uspešno, saj sem se udeležil precej kolesarskih prireditev-maratonov, doma in v tujini. Naj samo omenim, da sem se udeležil prireditve, kjer smo se s Pony-ji podali na Vršič. Zadnjih 5 let, torej od leta 2016 sem reden udeleženec največjega maratona v Sloveniji, Maratona Franja, katerega sem vsako leto uspešno odvozil. Član Kolesarskega kluba Lendava sem od leta 2017,” je uvodoma dejal Horvat.

Kot je dejal sogovornik, za kolesarjenje uporablja tri kolesa. Cestno kolo, specialko Scott, s katero naredi največ kilometrov oz. je najbolj v pogonu, MTB kolo Orbea, s katero se Horvat potika pretežno po poljskih, gozdnih in vinogradniških poteh in treking kolo Giant, ki ga uporablja za celodnevne izlete, na primer vsako leto obkroži Blatno jezero na Madžarskem. “Lani sem tudi s tem kolesom obkrožil hrvaško Istro v 6 dneh. Kolo sem imel opremljeno s torbami, šotorom, spalno vrečo, … v glavnem super izkušnja. K moji opremi spadajo čelada, očala, kolesarski dres, rokavice in ustrezna obutev. Na pribor za krpanje in rezervno zračnico ne pozabim nikoli, seveda pa tudi ne pijače in kakšnega prigrizka,” je dejal.

V trenutnih razmerah Horvat kolesari le po območju občine: Spomladi v enem dnevu tridesetkrat na piramido

“Sedaj, ko je v veljavi omejitev gibanja med občinami, vozim ture večinoma po okolici Lendave, vendar zaradi trenutnega letnega časa-zima in predvsem slabšega vremena kolesarim zelo malo, tako da ta omejitev sedaj nima tako velikega vpliva name. V spomladanskem delu, ko smo bili omejeni na svoje občine sem se v enem dnevu 30 krat povzpel na Piramido in naredil dobrih 200km ter 5200 višinskih metrov vzpona.” V letošnjem letu je sogovornik prekolesaril nekoliko manj kilometrov, slabih 9.000. Lansko leto je bilo najuspešnejše, saj je prekolesaril kar 11.000 kilometrov.

Kot pove Damijan Horvat, so njegove najljubše kolesarske poti v občini Lendava predvsem poti po lendavskih goricah oz. gričih od Dolge vasi in Pinc. “S cestnim kolesom se po navadi podam preko Petišovcev do Pinc in nazaj proti Lendavi, ter nato naredim par vzponov proti Piramidi. Z MTB kolesom mi je najljubša tura ta, ko se zapeljem ob Ledavi do zapornic, nato čez Ledavo proti Dolgi vasi in od tam ob meji proti Dolgovaškim goricam, s čimer se torej vzpenjam in spuščam med gozdovi in goricami do Pinc, turo pa zaključim z vrnitvijo nazaj proti Lendavi. Z leti sem prišel do spoznanja, da je kolesarjenje res lepa športna aktivnost za preživljanje prostega časa, saj sem prevozil in spoznal precej lepih krajev tako doma kot v tujini,” zaključuje sogovornik.