Ostalo

NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj: Lendava na zadnjem mestu

Turistična zveza Slovenije  že 25. leto zapored objavlja tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot predpogoj kakovostnega turizma, se začenja na krajevnem nivoju, nadaljuje na občinskem, regijskem ter zaključi na državnem nivoju.

Turistična zveza Slovenije: “Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.”

Tekmovanje v urejanju in varstvu okolja, v kakovosti turistične ponudbe kraja ter gostoljubju prebivalcev v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna 2016 je potekalo od avgusta do septembra. Državna ocenjevalna komisija je širom po Sloveniji vsak dan ocenjevala tiste, ki se potegujejo za prestižno priznanje Moja dežela – lepa in gostoljubna, svoj glas pa so lahko oddali tudi obiskovalci.

Lendava na trinajstem mestu

Lendava se je potegovala v kategoriji NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj, sicer pa sta ostali dve kategoriji bili še: NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši turistični kraj in NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto (v ostalih dveh kategorijah ni sodelovalo nobeno pomursko mesto ali naselje). Lendava je v svoji kategoriji pristala povsem na dnu, torej na trinajstem mestu od trinajstih. Prehitela so nas tri pomurska zdravilišča in sicer Moravske Toplice (tretje mesto), Banovci (sedmo mesto) in Radenci (deseto mesto). Maksimalno število točk je bilo 5, prejelo pa jih sicer ni nobeno zdravilišče. Najvišje uvrščeni Podčetrtek jih je prejel 4,31.

NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj (rezultati):

Podčetrtek – Povprečna ocena: 4.31
Laško – Povprečna ocena: 4.24
Moravske – Toplice Povprečna ocena: 4.08
Strunjan – Povprečna ocena: 3.38
Čatež ob Savi – Povprečna ocena: 3.15
Dobrna – Povprečna ocena: 3.08
Banovci – Povprečna ocena: 3.05
Šmarješke Toplice – Povprečna ocena: 2.81
Dolenjske Toplice – Povprečna ocena: 2.76
Radenci – Povprečna ocena: 2.74
Zreče – Povprečna ocena: 2.7
Topolšica – Povprečna ocena: 2.66
Lendava – Povprečna ocena: 2.52

*Fotografija je simbolična