Sveže

Nafta Lendava in Petrochem: Obtožni akt zoper Žalika, Šveca in Bokan-Kuprivčevo umaknjen, stroške bomo plačali davkoplačevalci

Zoper Cveta Žalika in Borisa Šveca, nekdanja direktorja Nafte Petrochem in krovne družbe Nafte Lendava, in Snežano Bokan Kuprivec, nekdanjo direktorico Eko Nafte, ki so bili obtoženi zlorabe položaja in zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, je višji državni tožilec Drago Farič zaradi pomanjkanja dokazov včeraj umaknil obtožni akt.
Na zatožni klopi sta se februarja 2017 zaradi domnevne zlorabe položaja in zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, znašla Cveto Žalik in Boris Švec. Drago Farič, višji državni tožilec, je obtožni akt zoper nekdanja direktorja Nafte Petrochem in krovne družbe Nafte Lendava včeraj umaknil, stroški postopka pa bodo poravnani iz državnega proračuna. Zakaj? Kot je pojasnil Farič, je izvedeni dokazni postopek, v katerem sta se direktorja zagovarjala, zaslišanih je bilo med drugim več kot 20 prič, stečajna upraviteljica in sodna izvedenka Alenka Gril pa je izdelala in kasneje še dopolnila izvedensko mnenje, pokazal, da obtožena nista ravnala s “krivdno obliko direktnega naklepa.”

Dokazni postopek je menda pokazal, da sta tako Žalik kakor tudi Švec poskušala reševati obstoječe stanje v skupini Nafta, je razložil višji tožilec. Prav enako pa je ta menil tudi za Snežano Bokan Kuprivec, nekdanjo direktorico Eko Nafte. Sodniku Stanislavu Jugu tako ni ostalo drugega, kot da za vse tri izreče zavrnilno sodbo. Žalik in Švec sta bila preganjana, ker sta od novembra 2011 do julija 2012 tovarni družbi Lesna Tip Otiški Vrh še vedno dobavljala lepilo, ki pa ga to podjetje ni plačalo. Pri tem naj bi podjetju Nafta Petrochem nastalo 233 tisoč evrov škode, oba pa sta se branila, da v kolikor bi poslovanje z omenjenim podjetjem prekinili, bi podjetje v stečaju končalo že mnogo prej. Za vse poteze sta imela celo soglasja nadzornega sveta.

Nekdanji direktorici Eko Nafte Snežani Bokan Kuprivec je Farič očital, da je aprila 2011 odredila, da iz rezervoarjev, v katerih Eko Nafta skladišči gorivo Zavoda RS za blagovne rezerve, v svoje, torej rezervoarje Eko Nafte, prečrpajo 120 tisoč litrov dizelskega goriva. Inventura v Eko Nafti naj bi bila namreč pokazala, da družbi manjka 120 tisoč litrov nafte, zaradi carinskega in trošarinskega pregleda pa so morali manjkajoče količine nafte nadomestiti. “S tem je Eko Nafta pridobila 115 tisoč evrov premoženjske koristi,” je dejal Farič. Dokazni postopek je kasneje pokazal, da so manjkajoče količine v rezervoarjih blagovnih rezerv nadomestili iz rezervoarjev Eko Nafte, a Snežana Bokan Kuprivec tega ni storila naklepno, saj je bila v podjetju bila povsem nova oseba.