Ostalo

Nafta 1903 se resno spogleduje s prvo državno nogometno ligo, Rogaška ostala brez licence, kvalifikacij ne bo

Licenčna komisija NZS-ja je zavrnila pritožbo Slatinčanov in NK Rogaška je ostal brez prvoligaške in evropske licence. Finalist pokala tako zapušča prvo državno nogometno ligo, kar najbrž pomeni, da je lendavska Nafta 1903 ob Primorju novi prvoligaš. Današnjega kvalifikacijskega srečanja z Radomljami Nafta 1903 ne bo odigrala, vodstvo modro-belih pa tako sedaj čaka obilica dela.
Pritožba Rogaške na prvotni sklep licenčne komisije pri Nogometni zvezi Slovenije je bila neuspešna, tako da ima trenutno 1. SNL zgolj devet klubov. Posledično so odpovedane dodatne kvalifikacije za popolnitev desetčlanske Prve lige. Najverjetneje bodo Prvo ligo popolnili z Radomljami in Nafto 1903, kar je bila novica, ki je v Lendavi odjeknila včeraj, nekaj minut pred osmo uro zvečer. O načinu popolnjevanja 1. SNL in posledično sestavi lig za tekmovalno leto 2024/2025 bo odločal Izvršni odbor NZS.

Prva slovenska nogometna liga, trenutno zaradi sponzorskih razlogov imenovana Prva liga Telemach, krajše tudi 1.SNL, je najpomembnejše klubsko nogometno tekmovanje v Sloveniji. Med leti 1920 in do konca sezone 1990-91, je Slovenska Nogometna Liga bila manjša liga v Jugoslovanskem nogometnem sistemu. Zgodovina Prve slovenske nogometne lige sega v leto 1991. Pred osamosvojitvijo so iz Slovenije v prvi Jugoslovanski ligi nastopali samo Ilirija, ASK Primorje, SK Ljubljana, Olimpija, Maribor in Nafta. Slovenska liga je bila tretja liga, zato so najboljši slovenski klubi igrali v 2.Ligi in Prvi Jugoslovanski ligi.

Lendavska Nafta je do sedaj odigrala 326 srečanj v prvi državni ligi in pri tem dosegla 96 zmag, 78 remijev in 152 porazov. Modro-beli so v prvi državni nogometni ligi dosegli 380 zadetkov in jih 537 prejeli. Skupno so zbrali 347 točk. 

Spomin na bolečo sezono 2011/2012 še ostaja v spominu privržencev modro-belih, vse pa se je začelo že sezono prej. Na stanje je vplivalo tudi zelo slabo finančno stanje velike Nafte Lendava, generalnega sponzorja

V sezoni 2010/2011 se je Nafta razveselila nove pridobitve, reflektorjev. Takšni so bili novi pogoji. Reflektorje so pripeljali iz Ptuja, kjer bi morali biti prvotno postavljeni, a tam svojega mesta (iz neznanega razloga) niso našli. Zbrane je ob odprtju nagovoril takratni podpredsednik NZS, Branko Florjančič. Prvi nasprotnik domačih pod žarometi je bil Rudar iz Velenja. Moštvo je sezono s 37 točkami končalo na predzadnjem mestu prvoligaške razpredelnice (10 zmag, 7 neodločenih izidov, 19 porazov). Trenerja Damirja Roba je na trenerskem stolčku takrat zamenjal Stanko Preradovič.

Sezona 2011/12 je bila izjemno slaba. Finančno stanje kluba se je drastično poslabšalo. Cilj uprave in nogometašev je bil obstanek v 1. SNL, vendar je moštvo v spomladanskem delu prvenstva ostalo brez zmage. Vodstvo kluba ni dobilo dovoljenja oz. licence za nadaljnje igranje v 1. SNL. Plač ni bilo, klub je napovedal stečaj. Moštvo je v tem obdobju vodil Madžar Imre Németh, ki je z ekipo uspel zbrati 25 točk, kar je ob koncu tekmovanja zadostovalo za zadnje mesto na razpredelnici (5 zmag, 10 neodločenih izidov, 21 porazov).

Klub je prenehal delovati, a so nogometni zanesenjaki in bivši igralci, ki jim ni bilo vseeno, kaj se bo zgodilo s klubom, na ustanovni skupščini, ki se je odvila kar na zaprti tribuni, po predpisih ponovno ustanovili klub pod imenom ND Lendava 1903. Za tekmovalno ime je bilo izbrano Nafta 1903. Novonastali klub je pričel s tekmovanjem v Pomurski nogometni ligi v sezoni 2012/13. Za predsednika društva je bil izbran Ivan Oletič, vse ostalo pa je tako ali tako že znano.