Ostalo

Na območju občine Lendava zasadili 200 medovitih dreves, medovite rastline sadili tudi v Monoštru

V minulih dneh so tako na območju občine Lendava kakor tudi v Porabju, natančneje v Monoštru sadili medovite rastline. Na območju občine Lendava je bilo zasajenih 200 medovitih dreves, v Monoštru pa so se osredotočili predvsem na Lipo.
Ker čebele in drugi opraševalci hrano za preživetje in razvoj najdejo na medovitih rastlinah v svoji okolici, sta se Čebelarsko društvo Lendava in Občina Lendava pridružila akciji sajenja medovitih rastlin, ki jo je organizira Čebelarska zveza Slovenije. V občini Lendava je tako v minulih dneh potekala zasaditev 200 medovitih dreves, ki jih je lendavsko društvo pridobilo na osnovi javnega razpisa nacionalne krovne organizacije.

“Člani društva so z zasaditvami pričeli že pred dvema tednoma, ta teden pa so nadaljevali z urejanjem in zasaditvami pri učnem čebelnjaku ob Dvojezični osnovni šoli I Lendava, javno podjetje Eko park pa je ob novi kolesarski stezi med Dogo vasjo in Slomškovim naseljem v Lendavi zasadilo 50 lip. Prve lipe so simbolično posadili partnerji projekta za obnovo ogroženih habitatov, za vsako državo partnerico po eno lipo,” so sporočili iz Občine Lendava.

Večina medovitih rastlin opraševalcem s svojimi cvetovi ponuja nektar in cvetni prah, nekatere pa tudi mano. Da bi bilo kakovostne hrane zanje dovolj, je torej pomembno, da v vseh okoljih raste dovolj raznolikih medovitih rastlin, ki jim hrano dajejo v različnih obdobjih leta.

V Porabju, natančneje v Monoštru, zasadili Lipo

Slovenski generalni konzulat in Lokalna samouprava mesta Monošter sta se pridružila akciji sajenja medovitih rastlin. V drevoredu pred mestno hišo je bila 31. marca posajena lipa. Pri sajenju so sodelovali predstavniki slovenske skupnosti, učenci in dijaki Osnovne šole in gimnazije sv. Gotarda ter Osnovne šole Arany János iz Monoštra.

Slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček je ob tem povedala, da je namen akcije večstranski. V prvi vrsti sta obe pobudi slovenskih čebelarjev, dan čebel in dan sajenja medovitih rastlin, okoljevarstveni. Cilj obeh je ohranjanje okolja, čebel in vseh opraševalcev, ki so nujno potrebni za ohranitev življenja na našem planetu.

Poleg temeljnega poslanstva ozaveščanja o pomenu varstva okolja se s takšnimi skupnimi akcijami krepi prijateljstvo med dvema državama, med Slovenci in Madžari, kar je po besedah generalne konzulka posebnega pomena v Porabju, kjer živijo porabski Slovenci.