Ostalo

Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom Lendava, je vsaj prvo dozo cepiva prejelo 11,2 odstotka ljudi

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je delež cepljenih z dvema dozama cepiva proti koronavirusu na območju Pomurja 5-odstoten, območje pa s svojim delovanjem pokrivajo Zzdravstveni domovi Lendava, Murska Sobota, Gornja Radgona in Ljutomer. V številkah to pomeni, da je dve dozi cepiva prejelo okrog 5.700 ljudi. Najmanj en odmerek je do sedaj prejelo 10 odstotkov Pomurcev.
Osnovni cilj nove strategije, ki v veljavo stopi jutri, je zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih in razbremeniti zdravstveni sistem. Kot je še poudaril minister za zdravje, želi Vlada Republike Slovenije z novo strategijo omogočiti ponoven zagon gospodarstva, ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi in socialno življenje ter ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene. Zato je potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi COVID-19 in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60 % (1.200.000 prebivalcev).

Na območju, ki ga s svojo dejavnostjo pokriva ZD Lendava, je bilo po podatkih, zbranih do 20. januarja proti Covidu-19 cepljenih okrog 300 oseb. Vključeni so bili stanovalci in zaposleni v DSO v Lendavi in v Veliki Polani, zdravstveni delavci, občani starejši nad 80 let s pridruženimi kroničnimi boleznimi in zaposleni v VDC. V ZD Lendava (le-to obsega tudi zdravstvene postaje) so s cepljenjem pričeli že v decembru 2020 v domovih starejših občanov. No, številka je sedaj nekoliko višja. Razpolagamo s podatki, ki smo jih prejeli včeraj in ti kažejo, da so na območju, ki ga pokriva ZD Lendava, zaenkrat cepili 2.670 oseb, kar predstavlja 11,2 odstotka ljudi. Drugo dozo cepiva je do sedaj prejelo 1.780 ljudi. Kot so sporočili iz ZD Lendava, osebje zaenkrat obvestil o hujših neželenih učinkih nima. Cepljenje se izvaja s cepivom farmacevtskih podjetij Pfizer in BioNTech, iz posamične viale pa dobijo od pet do šest odmerkov cepiva.

“S cepljenjem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas. Varno in učinkovito cepivo je najboljši način, da premagamo koronavirus in se vrnemo v normalno življenje,” so zapisali pri NIJZ. ZD Lendava bo v prihodnjih dneh dodatno cepil še 712 oseb, kar je število doz cepiva, ki ga bodo prejeli.