Sveže

Na lendavski Občini obisk iz Hrvaške

Na lendavski Občini se je minuli torek mudila delegacija iz sosednje Hrvaške. Ta je bila sestavljena iz predstavnikov Medžimurske županije, Državnega urada za Hrvate izven Republike Hrvaške ter Veleposlaništva Republike Hrvaške v Sloveniji.
Gosti iz Hrvaške in vodstvo Občine Lendava s tukajšnjima predstavnikoma Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, so se sestali v veliki sejni dvorani lendavske Občine, kjer so razpravljali o možnostih sodelovanja v okviru različnih projektov. Tema pogovora je bil tudi projekt Evropske prestolnice kulture, leta 2015. Ta je sicer med gosti vzbudila največ zanimanja.

Predstavniki Občine so gostom nakazali željo, da bi že kmalu, ob primernem trenutku, prišlo do izmenjave programov med kulturnimi deležniki z obeh strani reke Mure, “pomemben segment projekta pa je tudi turistični vidik,” so bili enotni predstavniki Občine Lendava z županom mag. Antonom Balažkom na čelu. To bi se naj odvijalo v smislu povezovanja med turističnimi destinacijami tukaj in onkraj meje.

Pogovor je nanesel tudi na tukajšnje Hrvaško kulturno društvo Pomurje. Pri pogovoru so tukaj z gosti sodelovali predvsem predstavniki omenjenega društva, ki so debatirali predvsem o širitvi prostorov Hrvaškega društva. Ti želijo namreč v sosednjih prostorih društva urediti dodatne prostore, v smislu centra Zrinski. Predsednik društva in Zveze hrvaških društev v Sloveniji Đanino Kutnjak, je idejne načrte  in projekt predstavil sogovornikom iz Hrvaške.

Predstavniki Občine so dejali, da bodo društvu nudili vso pomembno podporo pri izpeljavi omenjenega projekta, ki ga tukajšnje Hrvaško kulturno društvo načrtuje že več let. Kutnjak je dodal še, da želijo s tem obogatiti tukajšnjo turistično ponudbo. Pogovore je vodstvo občine s svojimi sogovorniki iz Hrvaške sklenilo z željo, da bi oboji sodelovali pri razpisih za evropska sredstva.