Ostalo

Na Hotizi imajo težave z neodgovornimi lastniki psov

Iz krajevne skupnosti Hotiza poročajo o težavah z neodgovornimi lastniki psov. Hišni ljubljenčki nekaterih krajanov namreč z uriniranjem po okrasnih cvetlicah v naselju povzročajo škodo, še največ težav pa imajo z iztrebki na otroških igriščih.
Krajevna skupnost Hotiza je v minulih dneh krajane obvestila o težavah z nekaterimi (neodgovornimi) lastniki psov. Težave se pojavljajo predvsem zaradi uriniranja na okrasne cvetlice v naselju, ki se za tem posušijo ter s puščanjem pasjih iztrebkov po naselju ter na otroških igriščih pri vrtcu oz. osnovni šoli. Da je omenjena krajevna skupnost bila primorana objaviti takšno obvestilo, kaže, da je tovrstna problematika najbrž precej pogosta in je verjetno ne bo mogoče rešiti čez noč.

Odlok o urejanju in čiščenju javnih površin na območju občine Lendava med drugim določa obveznosti lastnikov in vodnikov psov pri vzdrževanju čistoče in omejitve gibanja psov. Na Hotizi se namreč ne srečujejo zgolj z od uriniranja psov posušenimi okrasnimi cvetlicami in s pasjimi iztrebki, temveč opažajo pse, ki so na javnih površinah neprivezani, kar pa ni dovoljeno. Kazni v takšnem primeru niso majhne, ogromne težave pa lahko lastniku povzroči napad takšnega psa.

Da morajo biti psi na povodcih, lastniki pa da morajo za njimi počistiti ne zahteva le zakonodaja, temveč tudi odlok Občine Lendava. “Na javnih površinah ter na gosto poseljenih območjih občine, ki so namenjena pešcem, se psi lahko vodijo le na povodcu. Lastniki in vodniki psov morajo z javnih površin, stopnišč in vhodov v stanovanjske zgradbe na območju občine sproti odstranjevati pasje iztrebke. V ta namen mora vsak lastnik pri sebi imeti ustrezno opremo (npr. vrečko).”

Ob tem seveda ni potrebno jasno poudarjati, da se psov na otroška igrišča, pokopališča, na zelenice v bližini varstveno-vzgojnih in šolskih ustanov ter na površine, ki so označene s posebnimi oznakami ne vodi. V skladu z odlokom občine znaša denarna kazen 100 evrov, tista, ki vam jo spiše denimo policija, pa je lahko še višja. Na Hotizi si, kot so nam včeraj dejali, želijo predvsem opozorilnih tabel in košev za pasje iztrebke s priloženimi vrečkami, po vzoru ureditve v mestu Lendava. Po njihovem mnenju bi le tako lahko pripomogli k boljšemu bivanju vseh občanov, seveda pa je najprej potrebno izobraziti lastnike psov in se šele za tem ukvarjati s psi …